Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne
249 kr
Druvorna till Chavins bästsäljande Sauvignon Blanc box odlas i Côtes de Gascogne, i södra Frankrike. Trots...
Hur dukar man en blomdukning som får våra gäster att tappa hakan? Tillsammans med Linda Schilén har vi tagit fram en guide, full av lätta tips och trix, som visar hur du enkelt kan duka ditt bord med blommor från tallrik och glas till tak. Inspirationen för dukningen har vi tagit från den vackra vinboxen Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne som likt en vacker bukett står på bordets bästa plats! I Viva vin & mats blomsterguide får du 11 tips till hur du kan duka med blommor! Voilà!
Börja med att välja en inspirationskälla. I Vivas dukning har vi valt att ta inspiration från den vackra vinboxen Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne och valt blommor utifrån blommorna på boxen, på så vis smälter vinboxen in i dukningen och skapar en harmonisk helhet.
Välj färger – och håll dig till dem! I Vivas dukning har vi utgått från färgerna på den vackra boxen Pierre Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne. Välj några färger innan du sätter igång som du kan plocka upp i blommor, tyger, porslin och ljus. Då blir helheten tydlig och enhetlig. I vår dukning har vi valt gröna, gråa, gula och guldiga toner tillsammans med vita toner och silver. Och vi har använt blommor likt de på boxen som brudslöja, pioner, rosor, krusbär och lejongap.
Ett kul sätt att duka och samtidigt göra bordsplacering är att sätta en individuell blomma eller minibukett i varje gästs servettring och en likadan blomma/bukett runt glaset till fördrinken som du serverar vid ankomst. På så sätt kan varje gäst hitta sin plats genom att leta upp den matchande blomman eller minibuketten. Anpassa blomma och bukett efter varje gästs personlighet- tuff som en tistel, romantisk som en brudslöja, gul ros för en solstråle osv. Smart, kul och vackert!
Hur ska man lägga blommor, bestick och servett då? Jo, tillsammans i en kuvert-bukett såklart! Lägg ned allt i servetten och knyt en knut eller trä på en passande servettring. Varför inte lägga i en liten present till varje gäst också? Eller kanske en våtservett eller mintpastill?
Använd dig av hållbara blomster och kvistar. Vill du duka med blommor som ligger på tallrikarna eller kanske sitter runt glasets fot gör du bäst i att använda hållbara blommor. Några tips är risp, murgröna, brudslöja, rosmarin och eukalyptus som samtliga håller sig mycket bra även utan vatten.
Att hänga blomsterkransar över bordet ger ett riktigt genomarbetat och lyxigt intryck. Detta tips är trots det avancerade utseendet, faktiskt riktigt enkelt att göra själv! Använd dig av en stålring och gör buketter i lagom storlekar som du knyter ihop i slutet av stjälken med hjälp av en gummisnodd. Gummisnodden gör att blommorna håller ihop även när de torkar och får smalare stjälkar. Häng sedan buketterna över stålringen likt två byxben, ett på vardera sida.
Gummisnoddar är världens bästa grej för att torka blommor (se föregående tips). Men snygga är de inte. Gummisnoddarna kan du därför dölja med hjälp av en ranka murgröna eller en annan grön växt som björkris eller gräs. Ett annat vackert sätt att dölja gummisnoddarna är med ett fint band eller grövre snöre.
Ett annat vackert sätt att använda kransar på är att hänga en blomsterkrans på eventuella hedersgästers platser. Häng blomsterkransen på studentens/brudparets/jubilarens eller på favoritgästens stol!
Att duka med många småvaser i olika höjder och storlekar ger dukningen ett levande intryck. På detta vis ser det ut som att bordet badar i blommor även om du bara gjort småbuketter och spridit ut.
För att få till det där genomtänkta helhetsintrycket är det smart att tänka igenom vilken stil du vill ha på din dukning. Vill du ha en striktare stil är en struken duk matchat med rakt vikta servetter ett enkelt sätt att lyckas. Men vill du skapa en bohemisk och romantisk dukning som i Vivas dukning, föreslår vi istället en slarvigt hängd duk i mitten av bordet tillsammans med krusade servetter i romantiska servettringar.
Tänk även utanför (vin)lådan. Omringa bordet med vaser av grönt eller blommor i stora buketter som du ställer på golvet, på bänken eller i fönstret intill. På så vis känns bordet inramat och det ger ett maffigt intryck tillsammans med blommorna på bordet.
249 kr
Druvorna till Chavins bästsäljande Sauvignon Blanc box odlas i Côtes de Gascogne, i södra Frankrike. Trots...
Små festliga snittar med lamm och chèvrecrème, perfekta att servera på buffén till ett glas rosécava.