Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Bakad chokladmousse med vaniljglass, äppelkräm och kanderade hasselnötter

En ljuvlig dessert som kräver en hel del moment. Men vi kan lova att det är värt besväret för en mer välkomponerad dessert får man leta efter. Vi guidar dig steg för steg. När man serverar vin till dessert ska man tänka på att vinet ska vara en aning sötare än desserten. Vinet kan annars uppfattas som platt och beskt.

Ingredienser

Gräddglass med vanilj: 
Till 8–10 serveringar
isbitar till ett vattenbad
350 g (3 ½ dl) mjölk, 3 %
250 g (2 ½ dl) vispgrädde
40 g (2 msk) glykos
160 g (2 dl) strösocker
Frön och stång från 1 vaniljstång
90 g äggulor (5–6 st)
3 g (½ krm) salt

Bakad chokladmousse:
Till 10–15 desserter/
1 tårta 12–14 bitar
170 g (1 ¾ dl) vispgrädde
220 g (4 st) ägg
80 g (knappt 1 dl) strösocker
335 g mörk choklad, 65 %
1 vaniljstång
100 g (1 dl) vatten
3 g (½ tsk) salt
5 g (1 tsk) espressopulver

Äppelkräm:
Till 8 desserter
400 g (4–5 stora) äpplen
1 kg (1 liter) kallt vatten
4 g (1 krm) askorbinsyra
145 g (1 1/2 dl) strösocker
15 g (1 msk) vatten
60 g (3 msk) honung

Kanderade hasselnötter: 

Till 4 desserter
65 g (1 dl) hasselnötter
5 g (1 tsk) äggvita
15 g (1 msk) strösocker

Gör så här

Såhär gör du desserten med bakad chokladmousse, vaniljglass, äppelkräm och kanderade hasselnötter. Börja med vaniljglassen. Medan glassen körs i glassmaskinen gör du den bakade chokladmoussen. Medan moussen bakas så gör du äppelkrämen. Så fort den är i kylen så gör du de kanderade hasselnötterna. Orkar man inte göra egen glass kan du självklart köpa en god vaniljglass istället.

Gräddglass med vanilj:

1. Fyll en rostfri bunke med lika delar is och kallt vatten. Ställ åt sidan.


2. Koka upp mjölk, grädde och glykos med hälften av sockret i en kastrull. Ta av från värmen, tillsätt vaniljen.


3. Vispa äggulorna med resten av sockret.


4. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.


5. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål. Tillsätt saltet.


6. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör om emellanåt. Mixa smeten slät med en stavmixer och kör den i glassmaskin.

 

Bakad chokladmousse:

7. Värm ugnen till 130 grader, varmluftsfunktion. Fyll en långpanna till hälften med vatten, ställ in den i ugnen och stäng luckan. Klä en springform med bakplåtspapper både i botten och längs sidan.


8.  Vispa grädden. Ställ den i kylen tills den ska användas.


9.  Vispa ägg och socker till tredubbel storlek.


10.  Hacka chokladen. Smält den antingen i en rostfri skål över en kastrull med kokande vatten eller i mikrovågsugn på halv effekt.


11.  Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt salt, vaniljfrön och espressopulver. Vispa ordentligt. Häll det kokande vattnet över chokladen och mixa med en stavmixer till en slät kräm. Vänd i äggskummet och blanda tills hela smeten har samma färg. Tillsätt till sist grädden och vänd runt igen.


12.  Häll smeten i formen och ställ den i den vattenfyllda plåten i ugnen. Öppna och stäng luckan snabbt för att inte släppa ut för mycket ånga. Baka i 20 minuter, öppna luckan och släpp ut ångan. Stäng luckan och baka i ytterligare 20 minuter.


13.  Öppna luckan igen och släpp ut ångan. Stäng av ugnen och låt moussen stå kvar i ytterligare 25 minuter med ugnsluckan på glänt.


14.  Ta ut moussen, lägg en tallrik över formen och vänd den upp och ner. Låt moussen stå i minst 10 minuter före servering under formen.

Äppelkräm:

15.  Värm ugnen till 130 grader, varmluftsfunktion.


16.  Skala och dela äpplena i fyra klyftor var. Ta bort kärnhuset. Lägg äppelklyftorna i en bunke med 1 liter vatten och askorbinsyran.


17.  Häll av vattnet och lägg äppelklyftorna i en ugnsform. Häll 1 msk vatten i formen, täck den med plastfolie och baka äpplena i 30–35 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna utan att ta bort plasten.


18.  Häll av eventuell vätska och mixa äpplena med honungen till en slät puré. Sila purén i ett kaffefilter över en skål. Fyll en spritspåse med krämen och förvara i kylen.

Kanderade hasselnötter:

19. Värm ugnen till 180 grader, varmluftsfunktion.


20. Rosta nötterna på en plåt med bakplåtspapper i cirka 8 minuter.


21.  Fukta nötterna med äggvitan och sockret i en skål och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Sänk ugnsvärmen till 170 grader och rosta i cirka 10 minuter.

Servering:

22. Bryt ner bitar av den bakade chokladmoussen över tallriken.


23.  Spritsa tre klickar äppelkräm mellan bitarna.


24. Toppa med en generös sked glass.


25. Strö en halv näve hasselnötter över hela desserten.

 

Recept och foto är hämtat ur kokboken Desserter! Din steg för steg-guide till lyckade efterrätter (Bonnier Fakta) av Tea Malmegård.
Foto: Stefan Wettainen
Betyg
1 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Alambre

Alambre

92 kr

Druvig, aningen bränd, mycket söt smak med inslag av fat, pomerans, sultanrussin, ljust muscovadosocker, torkade aprikoser,...

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.