Monte Santi Fruttisecco Peach
85 kr
Som vi längtat! Nu lanserar omåttligt populära Monte Santi en efterlängtad nyhet – Monte Santi Peach!...
En ljuvlig dessert som kräver en hel del moment. Men vi kan lova att det är värt besväret för en mer välkomponerad dessert får man leta efter. Vi guidar dig steg för steg. När man serverar vin till dessert ska man tänka på att vinet ska vara en aning sötare än desserten. Vinet kan annars uppfattas som platt och beskt. Ett sött mousserande vin blir en härlig kombination till den lena desserten.
Gräddglass med vanilj:
Till 8–10 serveringar
isbitar till ett vattenbad
350 g (3 ½ dl) mjölk, 3 %
250 g (2 ½ dl) vispgrädde
40 g (2 msk) glykos
160 g (2 dl) strösocker
Frön och stång från 1 vaniljstång
90 g äggulor (5–6 st)
3 g (½ krm) salt
Bakad chokladmousse:
Till 10–15 desserter/
1 tårta 12–14 bitar
170 g (1 ¾ dl) vispgrädde
220 g (4 st) ägg
80 g (knappt 1 dl) strösocker
335 g mörk choklad, 65 %
1 vaniljstång
100 g (1 dl) vatten
3 g (½ tsk) salt
5 g (1 tsk) espressopulver
Äppelkräm:
Till 8 desserter
400 g (4–5 stora) äpplen
1 kg (1 liter) kallt vatten
4 g (1 krm) askorbinsyra
145 g (1 1/2 dl) strösocker
15 g (1 msk) vatten
60 g (3 msk) honung
Kanderade hasselnötter:
Till 4 desserter
65 g (1 dl) hasselnötter
5 g (1 tsk) äggvita
15 g (1 msk) strösocker
Såhär gör du desserten med bakad chokladmousse, vaniljglass, äppelkräm och kanderade hasselnötter. Börja med vaniljglassen. Medan glassen körs i glassmaskinen gör du den bakade chokladmoussen. Medan moussen bakas så gör du äppelkrämen. Så fort den är i kylen så gör du de kanderade hasselnötterna. Orkar man inte göra egen glass kan du självklart köpa en god vaniljglass istället.
Gräddglass med vanilj:
1. Fyll en rostfri bunke med lika delar is och kallt vatten. Ställ åt sidan.
2. Koka upp mjölk, grädde och glykos med hälften av sockret i en kastrull. Ta av från värmen, tillsätt vaniljen.
3. Vispa äggulorna med resten av sockret.
4. Häll den uppkokade gräddmjölken över äggulorna och vispa ihop ordentligt. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader under konstant omrörning.
5. Sila ner blandningen i en bunke, gärna av rostfritt stål. Tillsätt saltet.
6. Kyl ner smeten till 4–8 grader över kallvattenbadet. Rör om emellanåt. Mixa smeten slät med en stavmixer och kör den i glassmaskin.
Bakad chokladmousse:
7. Värm ugnen till 130 grader, varmluftsfunktion. Fyll en långpanna till hälften med vatten, ställ in den i ugnen och stäng luckan. Klä en springform med bakplåtspapper både i botten och längs sidan.
8. Vispa grädden. Ställ den i kylen tills den ska användas.
9. Vispa ägg och socker till tredubbel storlek.
10. Hacka chokladen. Smält den antingen i en rostfri skål över en kastrull med kokande vatten eller i mikrovågsugn på halv effekt.
11. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt salt, vaniljfrön och espressopulver. Vispa ordentligt. Häll det kokande vattnet över chokladen och mixa med en stavmixer till en slät kräm. Vänd i äggskummet och blanda tills hela smeten har samma färg. Tillsätt till sist grädden och vänd runt igen.
12. Häll smeten i formen och ställ den i den vattenfyllda plåten i ugnen. Öppna och stäng luckan snabbt för att inte släppa ut för mycket ånga. Baka i 20 minuter, öppna luckan och släpp ut ångan. Stäng luckan och baka i ytterligare 20 minuter.
13. Öppna luckan igen och släpp ut ångan. Stäng av ugnen och låt moussen stå kvar i ytterligare 25 minuter med ugnsluckan på glänt.
14. Ta ut moussen, lägg en tallrik över formen och vänd den upp och ner. Låt moussen stå i minst 10 minuter före servering under formen.
Äppelkräm:
15. Värm ugnen till 130 grader, varmluftsfunktion.
16. Skala och dela äpplena i fyra klyftor var. Ta bort kärnhuset. Lägg äppelklyftorna i en bunke med 1 liter vatten och askorbinsyran.
17. Häll av vattnet och lägg äppelklyftorna i en ugnsform. Häll 1 msk vatten i formen, täck den med plastfolie och baka äpplena i 30–35 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna utan att ta bort plasten.
18. Häll av eventuell vätska och mixa äpplena med honungen till en slät puré. Sila purén i ett kaffefilter över en skål. Fyll en spritspåse med krämen och förvara i kylen.
Kanderade hasselnötter:
19. Värm ugnen till 180 grader, varmluftsfunktion.
20. Rosta nötterna på en plåt med bakplåtspapper i cirka 8 minuter.
21. Fukta nötterna med äggvitan och sockret i en skål och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Sänk ugnsvärmen till 170 grader och rosta i cirka 10 minuter.
22. Bryt ner bitar av den bakade chokladmoussen över tallriken.
23. Spritsa tre klickar äppelkräm mellan bitarna.
24. Toppa med en generös sked glass.
25. Strö en halv näve hasselnötter över hela desserten.
85 kr
Som vi längtat! Nu lanserar omåttligt populära Monte Santi en efterlängtad nyhet – Monte Santi Peach!...
Läskande dessert som passar utmärkt i sommar! Bubblet ska hällas på när desserterna är placerade på bordet, för en festlig effekt.