Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Oxfilé med potatiskaka och portvinssås

Oxfilé med potatiskaka och portvinssås som serveras med haricots verts. Klassiskt, elegant och gott! Till en rustik rätt som denna väljer vi också ett kraftfullt vin. Ett vin med tanniner och djup fruktig smak. Tanninerna upplevs mjukare i sällskap av köttet och vinets fruktiga toner gifter sig med den smakrika portvinssåsen.

Vintips till receptet
119 kr

Ingredienser

400 g oxfilé i skivor
200 g haricots verts

Potatiskaka
600 g potatis
150 g riven västerbottenost
75 g smör
2 vitlöksklyftor

Portvinssås
2 schalottenlökar
1 krm timjan
5 msk balsamvinäger
3 dl portvin
2 msk oxfond
1 dl vatten
1 msk svartvinbärsgelé
25 g smör

Gör så här

Potatiskaka

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva den tunt med mandolin eller i en matberedare. Klä en avlång bakform med bakplåtspapper. Smält smöret och blanda med pressad vitlök.

2.  Lägg ut hälften av potatisen omlott i botten på formen. Pensla med smör samt strö över hälften av osten. Salta och peppra. Gör ett lager till med nästan all potatis, smör och ost. Avsluta med resten av potatisen och smör. Ställ in i ugnen ca 40 minuter. Efter ca 10 minuter, täck med folie och tryck till folien så att det blir som ett tätt lock direkt på potatiskakan.

Portvinssås

3.  Finhacka löken och fräs mjuk i en klick smör i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger och timjan. Reducera tills hälften är kvar. Tillsätt portvinet och reducera igen tills knappt hälften är kvar.

4. Blanda i oxfond, vatten och gelé. Koka utan lock ca 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila ev. såsen.


5. Rör ut maizena i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp och blanda ner smöret i bitar. Rör tills smöret har smält.

Oxfilé

6. Krydda köttet med salt och peppar. Stek köttet i lite smör ca 2 minuter på varje sida. Ta av och låt vila under folie några minuter innan servering.

7.  Koka haricots verts i lättsaltat vatten några minuter.

8. Servera oxfilén tillsammans med potatiskakan, portvinssåsen och haricots verts.

Recept: Sanna Ohlander
Foto: Torbjörn Lagerwall
Betyg
24 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.