Oxfilé med potatiskaka och portvinssås
Oxfilé med potatiskaka och portvinssås som serveras med haricots verts. Klassiskt, elegant och gott! Till en rustik rätt som denna väljer vi också ett medelfylligt till fylligt rödvin. Ett smakrikt vin med viss frukt där vinets fruktiga toner gifter sig med den smakrika portvinssåsen.
Ingredienser
400 g oxfilé i skivor
200 g haricots verts
Potatiskaka
600 g potatis
150 g riven västerbottenost
75 g smör
2 vitlöksklyftor
Portvinssås
2 schalottenlökar
1 krm timjan
5 msk balsamvinäger
3 dl portvin
2 msk oxfond
1 dl vatten
1 msk svartvinbärsgelé
25 g smör
Gör så här
Potatiskaka
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva den tunt med mandolin eller i en matberedare. Klä en avlång bakform med bakplåtspapper. Smält smöret och blanda med pressad vitlök.
2. Lägg ut hälften av potatisen omlott i botten på formen. Pensla med smör samt strö över hälften av osten. Salta och peppra. Gör ett lager till med nästan all potatis, smör och ost. Avsluta med resten av potatisen och smör. Ställ in i ugnen ca 40 minuter. Efter ca 10 minuter, täck med folie och tryck till folien så att det blir som ett tätt lock direkt på potatiskakan.
Portvinssås
3. Finhacka löken och fräs mjuk i en klick smör i en kastrull. Tillsätt balsamvinäger och timjan. Reducera tills hälften är kvar. Tillsätt portvinet och reducera igen tills knappt hälften är kvar.
4. Blanda i oxfond, vatten och gelé. Koka utan lock ca 5-10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Sila ev. såsen.
5. Rör ut maizena i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp och blanda ner smöret i bitar. Rör tills smöret har smält.
Oxfilé
6. Krydda köttet med salt och peppar. Stek köttet i lite smör ca 2 minuter på varje sida. Ta av och låt vila under folie några minuter innan servering.
7. Koka haricots verts i lättsaltat vatten några minuter.
8. Servera oxfilén tillsammans med potatiskakan, portvinssåsen och haricots verts.