Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Risotto med havskräfta, brynt smör och rostad majs

En sensommarrisotto med färska rostade majskolvar och havskräftor. Milda och goda smaker som passar fint till ett friskt aromatiskt vitt vin. Får du inte tag i färska majskolvar kan du använda kokta och rosta dem tills de har fått fin färg. Till denna risotto använder du inte köpt fond, utan kokar din egen på kräftskalen, enligt instruktionerna här nedan. Har du bråttom går det förstås bra med färdigköpt.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

2 majskolvar med blast
2 bananschalottenlökar
2 vitlöksklyftor
12 råa havskräftor (frysta och tinade
går bra, köp ev. hos fiskhandlaren)
olivolja
1 peperoncino (piri piri)
4 dl torrt, oekat vitt vin
8 dl vatten
2 msk smör att steka i
3 dl arborio- eller carnaroliris
50 g smör att bryna
2 dl riven parmesan + extra att toppa med
salt och svartpeppar

Gör så här

1. Värm ugnen till 225 grader.

2. Lägg majskolvarna (med blasten kvar) på en plåt och sätt in i mitten av ugnen. Rosta tills majskolvarna är mjuka (känn efter med en smal, vass kniv).

3. Hacka under tiden en av schalottenlökarna och en av vitlöksklyftorna fint.

4. Bryt av stjärten på kräftorna och skala dem. Det kan vara lite pilligt men är enklare om kräftorna har varit frysta, för då lossar skalet lättare från köttet. Krossa klorna (om du har dem) och pilla ut köttet. Lägg köttet i en skål och ställ in i kylskåpet. Spara alla skal.

5. Hetta upp en vid och stor kastrull med olja och fräs lök och vitlök samt peperoncino tills löken är mjuk. Öka värmen och tillsätt kräftskalen. Fräs på hög värme  under omrörning i ett par minuter. Tillsätt vin och koka upp. Rör ner vattnet och låt allt koka i cirka 10 minuter under lock. Sila av fonden och smaka av den med salt.

6. Hacka sista schalottenlöken och vitlöksklyftan. Hetta upp en kastrull med smör och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt riset och fräs det i ett par minuter. Blanda ner lite av kräftfonden. Låt koka in på svag värme och rör om då och då under tiden. Tillsätt mer fond lite i taget under tiden risotton kokar och rör om mellan varven. Låt sjuda tills riset är helt mjukt och risotton ganska lös.

7. Bryn under tiden 50 gram smör: Lägg smöret i en kastrull och sätt den på medelvärme. Rör om då och då under tiden som smöret smälter och blir gyllenbrunt. När smöret börjar dofta nötigt och lite karamelligt och har fått fin färg så dra av det från värmen och rör ner 1 matsked smör. Den sänker värmen på det brynta smöret och hindrar det från att brännas.

8. Dra av risotton från värmen, rör ner allt kräftkött samt parmesanen och smaka av med salt och peppar. Sätt på ett lock och låt stå i ett par minuter.

9. Skär av majskornen från kolvarna och rör ner dem i risotton. Toppa med mer parmesan och servera genast.

Receptet på risotto med havskräfta, brynt smör och rostad majs är hämtat ur kokboken Lisa på landet : maten och livet på gamla prästgården (Bonnier Fakta) av Lisa Lemke.  Foto: Magnus Carlsson
Betyg
8 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till receptet

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.