Tryffelpasta a la crema med trattkantareller och gruyereost
Tryffel, den lyxiga svampen som vi hittar runt om i Piemonte går riktigt bra ihop med viner från samma område. Den umamirika svampen riktigt gifter sig med det aromatiska röda vinet. Vinet som också har en frisk syra passar särskilt bra till den här krämiga tryffelpastan då en frisk syra lättar upp feta komponenter som grädde och ost.





Ingredienser
500 g färsk pasta
500 g trattkantareller
1 gul lök
2 ½ dl vispgrädde
5-10 g färsk tryffel (kan annars ersättas med några droppar tryffelolja)
salt och svartpeppar
Till servering:
50 g gruyereost
Gör så här
1. Ansa trattkantarellerna. Skala och finhacka löken.
2. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
3. Värm en stekpanna med olivolja till medelhög temperatur.
4. Stek trattkantarellerna några minuter tills de är ordentligt brynta. Lägg ner löken och stek vidare i en minut.
5. Häll på grädden och låt det koka ett par minuter.
6. Tillsätt pastan och smaka av med salt och peppar.
7. Toppa pastan med riven gruyereost och riven tryffel.