Socker i vin
Nuförtiden är vi väldigt medvetna om vad vi stoppar i oss, både vad gäller det som rör vårt fysiska välmående men också hur produkter tillverkats och omständigheterna runt dessa processer. Socker i vin är en ständigt pågående diskussion och information om detta eftersöks allt oftare av konsumenter.
Kort sagt kan sötma och socker i vin förklaras på så sätt att vindruvor innehåller socker och därmed förekommer socker naturligt i allt vin. Sockerhalten skiljer sig mellan olika typer av viner, och det som påverkar mängden är bland annat valet av druvor, framställningsmetod och klimat.
Söta viners popularitet har länge varit i en nedåtgående spiral och de flesta viner som säljs idag är torra. Stora delar av konsumtionen av söta viner sker i samband med ostbrickor och desserter.
Hur (stilla) vita viner definieras beroende på sockerhalt:
Torrt vin: 0-4 g socker/liter (om vinet balanseras med rätt syra kan upp till 9g/liter räknas som torr)
Halvtorrt vin: 5-12 gram socker/l (upp till 18 gram/l kan falla inom dessa ramar om det balanseras med syra)
Halvsött: 13-45 gram socker/liter
Sött vin: 45 gram och uppåt
Socker i vin – naturlig sötma
Då vindruvor naturligt innehåller mycket fruktos, blir vin alltid sött när man jäser den alkoholfria druvmusten. Vid jäsningsprocessen konsumerar jästsvamparna det förjäsningsbara sockret och omvandlar det till alkohol. När jäsningen är avslutad kvarstår nästan alltid en viss mängd socker i slutprodukten. Detta socker kallas för restsötma och är något de allra flesta viner innehåller, i olika mängd. Vill man exempelvis tillverka ett väldigt torrt vin så jäser man ut allt förjäsningsbart socker. De viner som har minst socker innehåller 1-2 gram per liter.
Man kan också göra tvärtom om man vill bibehålla större mängd naturlig restsötma. Detta sker genom att avbryta jäsningen tidigare, då fortfarande finns förjäsningsbart socker kvar. Viner man tillämpar denna teknik på har ofta lägre alkoholhalt.
Det går även att öka den naturliga restsötman i vinet genom att:
- Torka druvorna så vattnet dunstar. Detta gör att druvorna koncentreras.
- Användning av ädelröta, ett svamplager, som suger ut vätskan ur druvorna och gör dem mer koncentrerade
- Frysa druvorna, detta avlägsnar vattenkristallerna och koncentrerar druvorna
Socker i vin- Chapitaliserad (tillsatt) sötma
I vissa vinregioner är det tillåtet att tillsätta en viss mängd socker till sina kvalitetsviner, det vill säga att man chapitaliserar viner. Det beror ofta på att klimatet är svalare i dessa geografiska områden och gör det svårare för druvorna att uppnå en hög naturlig sötma. Man tillsätter då socker i form av exempelvis druvmust, betsocker eller rörsocker.
Chapitalisering sker ibland vid tillverkning av bland annat mousserande viner, starkviner och väldigt söt sherry. Man balanserar vinerna enligt EU-stadgade nivåer. Många enklare viner chapitaliseras också för att balansera smaken.
Behöver man undvika viner med hög sockerhalt?
Det kan finnas olika orsaker till att man vill hålla intaget av socker på en låg nivå. Vare sig det beror på att man vill se till sin allmänhälsa, eller att man lider av sjukdomar såsom diabetes, så behöver inte viner med hög sockerhalt vara en bov i ens konsumtion av mat och dryck. Jämfört med många andra drycker och livsmedel innehåller de flesta viner väldigt lite socker. Tabellen nedan visar på en jämförelse mellan olika viner och andra populära drycker.