Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Socker i vin

Nuförtiden är vi väldigt medvetna om vad vi stoppar i oss, både vad gäller det som rör vårt fysiska välmående men också hur produkter tillverkats och omständigheterna runt dessa processer. Socker i vin är en ständigt pågående diskussion och information om detta eftersöks allt oftare av konsumenter.

Kort sagt kan sötma och socker i vin förklaras på så sätt att vindruvor innehåller socker och därmed förekommer socker naturligt i allt vin. Sockerhalten skiljer sig mellan olika typer av viner, och det som påverkar mängden är bland annat valet av druvor, framställningsmetod och klimat.

Söta viners popularitet har länge varit i en nedåtgående spiral och de flesta viner som säljs idag är torra. Stora delar av konsumtionen av söta viner sker i samband med ostbrickor och desserter.

Hur (stilla) vita viner definieras beroende på sockerhalt:

Torrt vin: 0-4 g socker/liter (om vinet balanseras med rätt syra kan upp till 9g/liter räknas som torr)
Halvtorrt vin: 5-12 gram socker/l (upp till 18 gram/l kan falla inom dessa ramar om det balanseras med syra)
Halvsött: 13-45 gram socker/liter
Sött vin: 45 gram och uppåt

Socker i vin – naturlig sötma

Då vindruvor naturligt innehåller mycket fruktos, blir vin alltid sött när man jäser den alkoholfria druvmusten. Vid jäsningsprocessen konsumerar jästsvamparna det förjäsningsbara sockret och omvandlar det till alkohol. När jäsningen är avslutad kvarstår nästan alltid en viss mängd socker i slutprodukten. Detta socker kallas för restsötma och är något de allra flesta viner innehåller, i olika mängd. Vill man exempelvis tillverka ett väldigt torrt vin så jäser man ut allt förjäsningsbart socker. De viner som har minst socker innehåller 1-2 gram per liter.

Man kan också göra tvärtom om man vill bibehålla större mängd naturlig restsötma. Detta sker genom att avbryta jäsningen tidigare, då fortfarande finns förjäsningsbart socker kvar. Viner man tillämpar denna teknik på har ofta lägre alkoholhalt.

Det går även att öka den naturliga restsötman i vinet genom att:

  • Torka druvorna så vattnet dunstar. Detta gör att druvorna koncentreras.
  • Användning av ädelröta, ett svamplager, som suger ut vätskan ur druvorna och gör dem mer koncentrerade
  • Frysa druvorna, detta avlägsnar vattenkristallerna och koncentrerar druvorna

Socker i vin- Chapitaliserad (tillsatt) sötma

I vissa vinregioner är det tillåtet att tillsätta en viss mängd socker till sina kvalitetsviner, det vill säga att man chapitaliserar viner. Det beror ofta på att klimatet är svalare i dessa geografiska områden och gör det svårare för druvorna att uppnå en hög naturlig sötma. Man tillsätter då socker i form av exempelvis druvmust, betsocker eller rörsocker.

Chapitalisering sker ibland vid tillverkning av bland annat mousserande viner, starkviner och väldigt söt sherry. Man balanserar vinerna enligt EU-stadgade nivåer. Många enklare viner chapitaliseras också för att balansera smaken.

Behöver man undvika viner med hög sockerhalt?

Det kan finnas olika orsaker till att man vill hålla intaget av socker på en låg nivå. Vare sig det beror på att man vill se till sin allmänhälsa, eller att man lider av sjukdomar såsom diabetes, så behöver inte viner med hög sockerhalt vara en bov i ens konsumtion av mat och dryck. Jämfört med många andra drycker och livsmedel innehåller de flesta viner väldigt lite socker. Tabellen nedan visar på en jämförelse mellan olika viner och andra populära drycker.

tabell över socker vin och annan dryck

Tabell hämtad från Systembolaget.se

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.