Vin till gryta – 5 bra grytviner!
Grytor är oftast näringsrik, billig och lättlagad mat som i stort sett sköter sig själv på spisen. Vin till gryta är ju dessutom en magisk kombination som lyfter rätten till nya höjder. Men vad väljer man för vin till gryta? Vi reder ut vilka viner som passar till vilken gryta. Både köttgrytor, kryddiga grytor och fiskgrytor. Här hittar du bästa tipsen på 5 bra grytviner.
5 bra viner till gryta:
Vin till Bœuf Bourguignon
Château Les Trois Manoirs med sina fruktiga toner av röda bär och örter kompletterar en klassisk Boeuf Bourguignons djupa smaker och långkokta karaktär. Syran i vinet balanserar grytan fint och lyfter de rika smakerna utan att överväldiga. Servera gärna vinet något svalt för att framhäva friskheten som balanserar grytans tyngd.
Vi rekommenderar:
Vin till köttgryta med grädde
Periquita Reserva är ett gott val till en krämig köttgryta med svamp och grädde. Vinets smaker ger ett fint motspel till grytans krämiga sås, medan dess friska syra lyfter hela rätten och förhindrar att smakerna blir för tunga. Vinet förstärker både köttets djupa smaker och grytans örtkryddighet på ett elegant vis.
Vi rekommenderar:
Vin till mustig älggryta
Chateau de Lussac fungerar väl till en mustig älggryta med palsternackssallad och rostad potatis tack vare sin fyllighet och kryddiga toner, som möter köttets intensiva smak och grytans jordnära karaktär.
Vi rekommenderar:
Vin till siciliansk lammgryta
Gran Castillo Rocio Organic Tempranillo med sin fylliga fruktighet, kompletterar den sicilianska lammgrytans mustiga tomatbas och kryddiga örter på ett harmoniskt sätt.
Vi rekommenderar:
Vin till fisk- och skaldjursgryta
Maison Bonjour Chardonnay Selectionné par Jean Biecher är god till denna krämiga fiskgryta med saffran och chili. Vinets friska syra balanserar fiskgrytans saffran och chili.