Dekantera och lufta vin
Vad är skillnad mellan luftning och dekantering? Hur vet man vilka viner som ska dekanteras respektive luftas? I vivas guide hittar du enkla steg för att få ut så mycket som möjligt från ditt vin.
Rött, vitt, ungt, på box – lufta vinet!
Generellt sett kan man säga att alla viner vinner på att luftas. I synnerhet knutna, unga och strama rödviner. Genom att lufta ett vin startar man en oxideringsprocess som frigör aromer i doften och som dessutom omvandlar de knutna tonerna till mer utvecklade och tillgängliga smaker. En indikation på att vinet behöver luftas är att du vid öppning känner en doft av svavel (kan liknas vid nytänd tändsticka). Luftningsprocessen gäller alltså både för röda och vita viner i ung ålder. Vad beträffar de vita vinerna är det framförallt de fatlagrade vinerna av högre prisklass som vinner på luftning. Ett tips är att även låta dina boxviner landa i en karaff innan servering. Boxviner kan ibland innehålla en större del svavel än vanliga flaskviner och denna eventuella svavellukt försvinner alltså genom luftning. Boxviner är också i stort sett alltid unga och eventuella knutna smaker kan alltså då frigöras via luftning.
Hur luftar man ett vin?
Att lufta viner är lätt! Tricket är att hälla vinet från flaskan till ett annat kärl. Det räcker alltså inte med att bara avlägsna korken då inte tillräckligt mycket syre når vinet via flaskmynningen.
Har du en vinkaraff hemma häller du vinet längst karaffkanten så att allt vin får bra syreexponering alternativt vänder du flaskan upp och ner så att vinet ”slår” ner i botten på vinkaraffen. Efter detta snurrar du karaffen några varv och låter sedan vinet stå i minst en halvtimme. En halvtimme är minimum och 1-2 timmar brukar vara tillräckligt men vissa viner behöver längre tid, ett riktigt knutet rödvin kan behöva luftas i ca 3h.
Har du inte en vinkaraff går en vanlig tillbringare bra. Häll gärna vinet mellan två tillbringare några gånger för att vara säker på att det blir ordentligt luftat.
Vilka viner behöver dekanteras?
Dekantera innebär att man förflyttar vinet från flaska till karaff utan att några fällningar eller sediment följer med. På så vis kan man avnjuta ett klart vin utan att sista slurken går till spillo.
Äldre röda viner (från ca 5 år) eller yngre viner som inte filtrerats vid tillverkning har ofta fällning i flaskan. Fällningen är ett sediment vi helst inte vill få i våra glas. Sedimentet har en bitter smak och består av garvsyror och polyfenoler som är helt upplösta i yngre viner. Dessutom gör det vinet grumligt. Även vita viner kan behövas dekanteras men då är det vinsten (ser ut som små saltkristaller) vi vill dekantera bort.
Det finns dock viner med fällning i flaskan som du inte ska dekantera. Gamla mogna röda viner har ofta en fällning men är ibland så sköra att syret skälper mer än hjälper. Syrechocken har då en negativ inverkan på vinet och de serveras bäst genom att ligga kvar i vinkorgen då fällningen stannar i flaskan vid en försiktig upphällning till glasen.
Så här dekanterar man ett vin
1. Innan viner ska dekanteras ska det ligga ner i ett dygn. På så vis faller allt sediment till botten av flaskan.
2. Efter ett dygn lägger du försiktigt vinet i en vinkorg (Äger du ingen vinkorg är denna process lättare om vinet istället står upp under ett dygn).
3. Häll sedan över vinet till en karaff. Långsamt. Ha ett ljus tänt bakom flaskhalsen så att du tydligt kan se om färgen börjar bli grumlig på vinet då avslutar du dekanteringen direkt.