Mommessin Beaujolais Splendeur Nature
139 kr
"Fynd! En ekologisk beaujolais med rätta känslan till ett mycket rimligt pris."
Vad är egentligen vin? Definitionen lyder ”en alkoholhaltig dryck som framställts genom jäsning av druvsaft eller nyligen skördade druvor”. Det betyder att vin endast kan tillverkas av just vindruvor. Är ett ”vin” gjort på något annat som exempelvis pumpa måste det således benämnas som ”pumpavin”. Ett vins grundpelare består bland annat av alkohol, syra och tanniner.
Ett vin innehåller cirka 90% vatten och har vanligtvis en alkoholhalt på 11-15%. Alkoholen skapas av jästen när socker tillsätts under jäsningen av vinet. Alkoholen är en viktig komponent för smakupplevelsen av vinet då den ger kropp åt vinet samtidigt som den gör att tanniner/garvsyra och andra syror upplevs snällare.
Det kan vara svårt att förstå att smakerna i ett vin kan ha toner som påminner så mycket om frukt, örter och andra livsmedel men förklaringen är logisk – smakerna kommer från aromatiska föreningar. De aromatiska föreningarna innehåller alla typer av kemiska ämnen vilka även kan återfinnas i frukt och örter. Tydliga toner av exempelvis körsbär i vin utgörs alltså av samma smakföreningar som i det faktiska körsbäret, därav smaken. Många av dessa aromer kommer till under jäsningen då vissa aromer frigörs av socker.
Ett vin ska ha bra syra, utan syra skulle vinet upplevas platt och ha en matt färg. Vinerna skulle dessutom vara instabila och endimensionella. Syran i vin uppgår vanligtvis till 5-10 g/liter och avgörs främst av klimatet där vinet vuxit.
I viner kan vi hitta både frukt och fat-tannin. Tanniner kan beskrivas som att tungan, gommen och tänderna får en sträv beläggning. En beskrivning som kanske inte låter så angenämt men faktum är att tanninerna är en viktig del i vinerna. Tanniner bidrar med struktur, strävhet och skyddar dessutom vinet till viss del från oxidation. Antocyaniner är det som ger röda viner dess färg.
139 kr
"Fynd! En ekologisk beaujolais med rätta känslan till ett mycket rimligt pris."
Upptäck hur du bäst njuter av Prosecco – från drinktips till de bästa matchningarna med mat.
Fräsch papayasallad med perfekt hetta – en smakexplosion du inte vill missa