Vad innebär det att ett vin är ekologiskt?
Ekologiskt vin blir allt mer populärt och efterfrågat, vilket vi på Viva Vin & Mat tycker är väldigt roligt! Genom att välja ekologiskt bidrar du som konsument till ökad biologisk mångfald i vingården, och till färre gifter i miljön. Om du vill försäkra dig om att ha valt ett ekologiskt vin ska du leta efter en ekologisk märkning på flaskans etikett. I Systembolagets butiker märks ekologiskt även ut med grön etikett på hyllkant. Praktiskt! Som konsument kan det vara intressant att veta vad det i praktiken innebär att ett vin är ekologiskt. Nedan redogör vi för de krav som ställs för att vinodlare ska få kalla sig ekologiska.
Odling i samklang med naturen, utan konstgjorda kemikalier
Vinplantan är tyvärr en känslig gröda som lätt blir angripen av olika skadeinsekter. Därför behövs ibland bekämpningsmedel användas. I grunden kan man säga att ekologisk odling går ut på endast använda nedbrytbara preparat och att inte använda kemikalier framställda på konstgjord väg. För att vinet ska få kallas ekologiskt ska tillverkningen av vinet och odlingen av druvorna ske enligt vissa regler. Många av reglerna rör näringstillförsel och besprutning av vinodlingarna. Man får t.ex. inte konstgödsla med kväve och en ekologisk vinodlare har striktare ramar för hur bekämpningsmedel får användas. Istället för att använda kemiska bekämpningsmedel används biologiska alternativ som är naturliga fiender till skadedjuren och skadeinsekterna, t.ex. tamfåglar, nyckelpigor eller naturliga ämnen som koppar.
Ekologisk certifiering – ett bevis att lita på
För att få kalla sitt vin ekologiskt inom EU krävs certifikatet EU-lövet som visar att vinet följer EU:s regler för ekologiskt vin. Alla länder har sina nationella certifieringsorgan som sköter processen för kontroll och godkännande av denna ekologiska märkning, varför det ibland kan finnas flera ekologiska märkningar på flaskan. Då är det tryggt att veta att alla ekologiska viner som säljs inom EU måste uppfylla samma regler, vilket gör att de också får EU-lövet på etiketten. En vingård som inte fått ett ekologiskt certifikat får inte kalla sina viner för ekologiska. Detta så att du som konsument ska kunna lita på att ett vin som är märkt ekologiskt, faktiskt är det.
För att få ett certifikat krävs enligt EU:s regler bl.a. att vingården behöver ha odlat ekologiskt i hela tre år, det är nämligen så lång konverteringsperioden är. Under denna period, och för all framtid som ekologisk vingård, får man aldrig avvika från de ekologiska reglerna. Inte ens riktigt svåra år med mycket skadedjur. Bryter man mot reglerna så måste gården börja om från början och behöver då inleda en ny konverteringsperiod.
KRAV – Mer än ekologiskt
Vissa ekologiska viner har också KRAV-märket på etiketten. Det innebär att den ekologiska odlingen även följer KRAV:s ännu striktare regler. KRAV är en svensk märkning som utöver ekologisk odling och produktion även tittar på klimatpåverkan och värnar om goda arbetsvillkor för de som jobbar i vingården.
Ekologiska viner utanför EU
EU:s regler stämmer väl överens med de regler som många andra länder själva har för certifiering av ekologiska viner. Därför får importerade viner från länder med likvärdiga ekologiska certifikat, sätta på ett EU-löv på flaskan så att EU-konsumenterna kan lita på märkningen. Detta gäller många länder, bl.a. Australien, Kanada, Nya Zeeland, Chile, Argentina och USA.
I USA är det dock hårdare regler för att få kalla ett vin ekologiskt. Ett ekologiskt vin här får nämligen inte innehålla något tillsatt svavel alls, vilket är en stor utmaning. Men här finns två märkningar. ”Organic wine”, alltså ekologiskt vin, och “wine made with organic grapes”, vin gjort på druvor som odlats ekologiskt. Den senare är den vanligaste märkningen i USA.
Klimatet är en utmaning för ekologiskt vin
Att odla ekologiskt kräver erfarna odlare då det kan vara knepigt om inte förhållandena under växtsäsongen är perfekta. Fukt kan leda till svampangrepp, vilka är svårare att förhindra utan kemiska bekämpningsmedel. I torra och varma klimat är det dock lättare att odla ekologiskt då det är mindre vanligt att odlingarna råkar ut för svamp och röta i sådana klimatförhållanden. Skadedjur, sjukdomar, frodighet, marktyp och svajigt klimat är andra exemplen på komponenter som kan utmana den ekologiska vinodlaren och förstöra den ekologiska odlingen. Så vi är tacksamma för alla duktiga vinodlare där ute som lyckas göra härliga, ekologiska viner som R Riesling Organic Ruppertsberger.