Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Krämig risotto med selleri och hösttryffel

En krämig risotto som värmer höstmörkret! Här möts rotsellerins milda sötma, vitlökens arom och en hint av vitt vin i en len, smakrik rätt som lyfts av nyriven parmesan – och gärna en skiva hösttryffel på toppen. Servera med ett glas fyllig Chardonnay för en riktigt lyxig kväll.

Vintips till receptet
329 kr

Ingredienser

4 portioner

3 dl Carnaroliris

2 små vitlöksklyftor

150 g rotselleri

Olivolja och smör till stekning

2 dl torrt vitt vin

Ca 1 liter kycklingbuljong

1 salladslök

Ca 75 g parmesanost, riven

1liten hösttryffel om ni vill lyxa till det vid servering  

salt och svartpeppar från kvarn

Gör såhär

1. Skala vitlök och selleri, krossa vitlöken fint och riv sellerin.

2. Fräs riset och vitlöken med ett par matskedar smör och olivolja i en kastrull, tillsätt riven selleri och låt riset bli lite lätt genomskinligt.

3. Häll på vitt vin och låt det dunsta in, tillsätt sen varm buljong i omgångar. Riset ska sjuda, en god risotto ska inte skyndas!

4. När riset börjar kännas al dente efter ungefär 18 minuters, vänd ner en rejäl klick smör , riven parmesan och sätt på locket -stäng av värmen och sjung en vaggvisa . Låt stå 1-2 minuter så osten smälter ut.

5. Skär surdegsbaguetten i skivor och stek dem gyllenbruna i lite smör på medelvärme

6. När brödet svalnat något, spritsa ut ricottan i ett generöst lager.

7. Toppa med honungsmarinerade björnbär, några blad färsk timjan och eventuellt grovt hackade valnötter för extra crunch.

8. Smaksätt risotton med salt och peppar . Lägg upp och toppa nu risotton med finskuren salladslök och riv färsk tryffel över vid servering!

Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)