Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Oxfilé med kålrabbi och smördegsinbakad potatis

Lyxig oxfilé som serveras med kålrabbi på två olika vis och läckert smördegsinbakad potatis. Till denna anrättning väljer vi ett fylligt rött vin från Chianti Classico med eleganta tanniner som går fint ihop med köttets textur och en pigg syra som gifter sig med den picklade kålrabbin. De kryddiga tonerna i vinet matchar persiljan i den gräddkokta kålrabbin på bästa sätt!

Vintips till receptet
165 kr

Ingredienser

Oxfilé
500 g putsad mittbit av oxfilé
olivolja, smör, salt och svartpeppar

Picklad kålrabbi (förbereds med fördel dagen före)
½ dl ättika
½ dl strösocker
1 dl vatten
150 g kålrabbi
salt

Smördegsinbakad potatis
400 g fast potatis
1 färsk smördegsplatta, ca 20×20 cm
1 ägg
olivolja, smör och salt

Gräddkokt kålrabbi
300 g kålrabbi
3 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja

Gör så här

1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt lagen svalna. Skala 150 g kålrabbi och skär bort nedersta centimetern. Finstrimla kålrabbin och lägg ner i lagen och låt marinera i minst 30 minuter.

2. Värm ugnen till 200°C. Skala och riv potatisen grovt. Värm en stekpanna med smör till medelhög temperatur och stek potatisen i ca 10 minuter tills den är genommjuk. Smaka av med salt och låt svalna.

3. Rulla ut smördegen och lägg ut potatisen i ett jämnt lager ovanpå. Rulla ihop smördegen som en rulltårta. Lägg rullen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Vispa ägget lätt och pensla rullen. Ugnsbaka därefter rullen i ca 40 minuter tills smördegen svällt och fått fin färg.

4. Låt rullen svalna och skiva sedan upp den i 4 skivor.

5. Värm sedan en stekpanna med lite olivolja till medelhög temperatur och stek skivorna ca 1-2 minuter på varje sida till fin brynt färg.

6. Under tiden. Skala kålrabbin och skär bort nedersta centimetern. Tärna sedan kålrabbin i ½ centimeters tärningar. Koka upp grädden och låt den koka i ca 10 minuter tills ca hälften återstår. Häll då ner kålrabbin och koka vidare i ca 3-4 minuter. Smaka av med salt och blanda ner persilja.

7. Salta och peppra oxfilémedaljongerna. Värm en stekpanna med smör och olivolja till högsta temperatur och stek oxfilén ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 48° C när du lyfter av den så efterbakar den till cirka 55° C).

8. Servera oxfilén tillsammans med den krämiga och den picklade kålrabbin samt potatisrullen.

Receptet är beräknat till 4 portioner som mindre varmrätt, anpassad efter nyårsmenyn med en förrätt och 2 varmrätter. Vill du äta denna rätt som en varmrätt så räkna receptet x 1 ½.

Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.