Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Oxfilé med kålrabbi och smördegsinbakad potatis

Lyxig oxfilé som serveras med kålrabbi på två olika vis och läckert smördegsinbakad potatis. Till denna anrättning väljer vi ett fylligt rött vin som går fint ihop med köttets textur och en pigg syra som gifter sig med den picklade kålrabbin. De kryddiga tonerna i vinet matchar persiljan i den gräddkokta kålrabbin på bästa sätt!

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

Oxfilé
500 g putsad mittbit av oxfilé
olivolja, smör, salt och svartpeppar

Picklad kålrabbi (förbereds med fördel dagen före)
½ dl ättika
½ dl strösocker
1 dl vatten
150 g kålrabbi
salt

Smördegsinbakad potatis
400 g fast potatis
1 färsk smördegsplatta, ca 20×20 cm
1 ägg
olivolja, smör och salt

Gräddkokt kålrabbi
300 g kålrabbi
3 dl vispgrädde
2 msk hackad persilja

Gör så här

1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Låt lagen svalna. Skala 150 g kålrabbi och skär bort nedersta centimetern. Finstrimla kålrabbin och lägg ner i lagen och låt marinera i minst 30 minuter.

2. Värm ugnen till 200°C. Skala och riv potatisen grovt. Värm en stekpanna med smör till medelhög temperatur och stek potatisen i ca 10 minuter tills den är genommjuk. Smaka av med salt och låt svalna.

3. Rulla ut smördegen och lägg ut potatisen i ett jämnt lager ovanpå. Rulla ihop smördegen som en rulltårta. Lägg rullen på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Vispa ägget lätt och pensla rullen. Ugnsbaka därefter rullen i ca 40 minuter tills smördegen svällt och fått fin färg.

4. Låt rullen svalna och skiva sedan upp den i 4 skivor.

5. Värm sedan en stekpanna med lite olivolja till medelhög temperatur och stek skivorna ca 1-2 minuter på varje sida till fin brynt färg.

6. Under tiden. Skala kålrabbin och skär bort nedersta centimetern. Tärna sedan kålrabbin i ½ centimeters tärningar. Koka upp grädden och låt den koka i ca 10 minuter tills ca hälften återstår. Häll då ner kålrabbin och koka vidare i ca 3-4 minuter. Smaka av med salt och blanda ner persilja.

7. Salta och peppra oxfilémedaljongerna. Värm en stekpanna med smör och olivolja till högsta temperatur och stek oxfilén ca 2 minuter på varje sida (kärntemperaturen bör vara ca 48° C när du lyfter av den så efterbakar den till cirka 55° C).

8. Servera oxfilén tillsammans med den krämiga och den picklade kålrabbin samt potatisrullen.

Receptet är beräknat till 4 portioner som mindre varmrätt, anpassad efter nyårsmenyn med en förrätt och 2 varmrätter. Vill du äta denna rätt som en varmrätt så räkna receptet x 1 ½.

Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim

Vintips till maten

Capitano Rosso

Capitano Rosso

99 kr

Det perfekta vinet till de italienska favoriterna; surdegspizza, en härlig pasta eller lagrade ostar. Finns på hyllan på många Systembolag.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept