Pilgrimsmusslor med klassiska tillbehör
Pilgrimsmusslor med juliennegrönsaker, löjromssmörsås och gaffelmosad mandelpotatis är en riktig klassiker till nyår. Rätten är otroligt vitvinsvänlig och i glaset serverar vi en trevlig riesling. Vinets lite oljiga ton gifter sig med pilgrimsmusslans struktur och rättens citrustoner plockas upp av vinets friskhet på ett angenämt sätt.
Ingredienser
Pilgrimsmusslor med juliennegrönsaker
12 pilgrimsmusslor
50 g purjolök
50 g morot
50 g kålrot
olivolja, smör och salt
Löjromssmörsås
1-2 schalottenlökar
1 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
1 dl vispgrädde
80 g smör
2 msk finhackad gräslök
50 g löjrom
salt
Gaffelmosad mandelpotatis
200 g mandelpotatis
2 msk olivolja
2 msk pressad citronjuice
2 msk hackad dill
salt
Gör så här
1. Skala potatisen och koka den i saltat vatten. Häll av den direkt när den är klar och låt den ånga av ett par minuter. Gaffelmosa den sedan med olivoljan, citronjuicen och dillen. Smaka av om eventuellt mer salt behövs.
2. Under tiden potatisen kokar. Finhacka schalottenlöken. Fräs sedan löken ett par minuter i en kastrull. Tillsätt det vita vinet och låt det koka i ett par minuter. Tillsätt buljong och vispgrädde. Koka i ca. 5 minuter tills ca. 1 ½ dl återstår. Mixa ner smöret före servering och smaka av med salt. Blanda ner gräslök och löjrom och servera direkt.
3. Finstrimla grönsakerna och koka dom i saltat vatten med en smörklick i ca 2 minuter före servering.
4. Värm en stekpanna med lite olivolja till absolut högsta värme. Salta pilgrimsmusslorna och stek dem ca. 45 sekunder på varje sida. De ska få ordentlig med färg men fortfarande vara råa i mitten.
5. Lägg upp potatisen på 4 tallrikar och toppa med pilgrimsmusslorna. Lägg grönsakerna runt om och ringla över smörsåsen.
Receptet är beräknat till 4 portioner som mindre varmrätt, anpassad efter nyårsmenyn med en förrätt och 2 varmrätter. Vill du äta denna rätt som en varmrätt så räkna receptet x 1 ½.