Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Millésimé Brut 2020
169 kr
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, kex, fransk nougat, kryddor och apelsin.
Att välja vinglas kan kännas knepigt och visst finns det mycket att ta hänsyn till när man ska välja glas till sitt vin. Glasets form påverkar både vinets doft och smak och valet av glas är därför viktigare än vad man kanske tror.
Det perfekta glaset smalnar alltid av mot toppen och har en stjälk att hålla i. Detta för att glaset inte ska släppa ut vinets bouquet (alltså doft) och för att man inte ska värma upp vinet med handen vilken man gör om man måste hålla i kupan. Fyra olika sorters tulpanformade glas i skåpet räcker för att göra alla dina viner rättvisa. Efter det handlar det mest om storlek. Men vi tar det från början.
Champagne och andra mousserande viner serverades förr i tiden i champagnekupor och vi ser ofta dessa vackra glas än idag. Den här typen av glas är tråkigt nog inte alls anpassade för mousserande vin då både aromer och bubblor snabbt försvinner och det är näst intill omöjligt att känna vinets bouquet.
Istället väljer vi här ett tulpanformat smalt glas. Bubblorna koncentreras då och vinets bouquet samlas vid glasets smala mynning. Dricker du en champagne med ålder kan tulpanglaset med fördel vara lite bredare i den nedre delen av kupan då så att alla aromer har utrymme att spela ut i glaset.
När vi pratar om vitvin ska även dessa helst intas i ett smalare glas av tulpanform men som är större än champagneglaset. Detta gäller dock inte alla vita vinet utan bara de som är lätta, friska, oekade med hög syra.
Anledningen till detta är att den smala mynningen av glaset leder vinet till munnen i en smal ström och undviker på så vis sidorna av tungan där vi känner syra allra starkast. Ett glas med bredare mynning hade här alltså fått vinet att upplevas ännu syrligare.
De viner som är fetare, kraftfullare och ekade gör sig bäst i större kupor då den större ytan gör att vinet kan frigöra mer aromer. Glaset ska fortfarande sluta sig lite i mynningen men här är mynningen och kupan större i förhållande till vinvinglaset som vi väljer för oekade vitviner.
Hade vi använt ett smalare vitvinsglas hade eksmaken från faten tagit över och vinets andra aromer hade varit svåra att uppfatta. Den bredare mynningen hjälper oss också att uppfatta vinets fyllighet vilket är ett behagligt attribut vi vill uppleva med de kraftigare vita vinerna.
Samma glas kan vi använda oss av till lättare röda viner.
Ser vi till de röda sträva, kraftiga och rustika vinerna vill vi ha en ännu större kupa. Fortfarande med en avsmalnade mynning men alltså med en så generös kupa att alla aromer kan frigöras.
Dessa glas använder vi oss också av när vi dricker våra vällagrade viner.
Ett kul experiment eller som tema för en vinprovning är att hälla upp samma vin i olika typer av glas och låta någon som inte vet att det är samma vin prova att beskriva vinernas doft.
Det är mycket få som skulle upptäcka att det är samma vin i glasen då vinet kan te sig väldigt annorlunda i olika glas.
169 kr
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, kex, fransk nougat, kryddor och apelsin.
99 kr
Storfavoriten Louis Bouillot's mest populära Crémant de Bourgogne på halvflaska!
109 kr
Romantik i flaska från älskade Italien! Prisad sangiovese ❤️
Att hålla en vinprovning hemma är en lärorik, trevlig och social aktivitet. I denna video guidar...
Digital champagneprovning med Viva Vin & Mat! Scrolla ned för att komma till våra...