Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Intervju med Petter Alexis Askergren – allt om hans stora passion för vin!

Petter är, utöver sitt välkända artisteri, även vinkunnig och utbildad sommelier och har tagit fram flertalet viner med stor framgång. Viva Vin & Mat fick chansen att prata med Petter om hur allting började. Vart kommer denna passion för vin ifrån? Vilken druva är favoriten? Vad är viktigt för honom i framtagningen av sina viner? Nedan har vi benat ut allt detta och gjort ett djupdyk i kärlekshistorien mellan Petter och vin.

Du är ju utbildad sommelier och säljer även egna viner under varumärket P.LEX.
Vad var det som fick dig att komma in på vinspåret?

– Jag har alltid haft ett tycke för vin. Jag har haft en uppväxt där vin förekom i hemmet ibland, mina föräldrar gillade goda viner.

När jag började dricka alkohol så fastnade jag väldigt mycket på vin och tyckte väldigt mycket om det, jag har alltid tyckt att det smakar gott. De är många som kanske tycker det smakar illa i början och sedan lär de sig dricka det, men jag har tyckt om vin från första början. Jag drack inte så mycket andra alkoholhaltiga drycker, utan vin var alltid det jag valde om det fanns.

När jag började i gymnasiet så hade jag inte så bra betyg. Jag hamnade på restaurangprogrammet och då pratade vi ganska mycket om sommelierutbildningen, men det här var runt 1994-1995 och då var ju sommelierutbildningen som någon sorts trendig kurs som bara typ tre personer i Sverige hade gått kändes det som. Så det kändes väldigt avlägset. Men då blev jag ju nyfiken på att lära mig mer om vin och att verkligen förstå vad det var jag drack.

– ”Det som också hände var ju att jag fastnade direkt för en druva som heter nebbiolo och därför blev min kärlek för Piemonte ganska solklar direkt”

När jag blev äldre reste jag runt mycket, även i min karriär och fick prova viner. Sedan, i samband med att vi började lansera P.LEX-vinerna och hela den serien så kände jag någonstans att, jag kan ju inte hålla på med det här nu om jag inte ser till att lära mig och förstå allting om vin. Det enda sättet att göra det är ju att inte bara ta någon liten helgkurs, utan det är att köra full rulle på allt som går.

Vintips
359 kr

Jag hoppade på Vinkällan, vilket var en superbra sommelierutbildning för mig. Det var mycket mer teori än vad jag trodde att det skulle vara. Jag är en kille som har haft det svårt i skolan och skolan har alltid varit synonymt med motgångar för mig, men på sommelierutbildningen blev jag kurstvåa och fick stipendium. Jag fick för första gången känna mig riktigt duktig i skolan och jag kände direkt när jag hade haft min första vinlektion att, det här är min grej, det här ska jag hålla på med. Det här är ju lika stort för mig som min musik.

Jag blev ganska snabbt kompis med Alf Tumble, en vinskribent på Dagens Nyheter. Vi blev började skriva vinböcker tillsammans, vi gjorde två stycken; ”Vin – så funkar det” och ”Nebbiolo – så funkar det”.

Det som också hände var ju att jag fastnade direkt för en druva som heter nebbiolo och därför blev min kärlek för Piemonte ganska solklar direkt. Jag har varit i Italien en hel del när jag var liten, så Italien blev väldigt starkt för mig när det gäller viner. Jag är väldigt kär i italienska viner om man säger så.

– ”Jag har svårt att se att jag skulle göra något annat i framtiden”

Nu satsar vi stenhårt på mina P.LEX-viner som jag har gjort sen 2013. Jag tycker det är superkul och jag får ju enormt mycket respons och bekräftelse på de här vinerna, så det har varit en fantastisk och väldigt rolig resa att göra. Om vinvärlden var främmande för mig runt 2011/2012, så är det nu något som jag verkligen är djupt involverad i. Jag har svårt att se att jag skulle göra något annat i framtiden.

Hur kom du fram till att du skulle ta fram egna viner från första början?

– Ihopkopplingen blev egentligen för att fira att min första skiva ”Mitt sjätte sinne” som jag debuterade med 1998, hade blivit 15 år gammal. Jag var fortfarande väldigt relevant och aktuell på scenen och då kände vi att jag skulle göra någonting för att fira den. Då kände jag att champagne blir lite over the top just nu så vi gör en prosecco.

Vintips
125 kr

För mig måste allting hänga ihop. Prosecco hängde ihop med min barndom i Italien så det blev det naturliga valet för mig. 

Så började vi med P.LEX Prosecco Brut och den alkoholfria, P.LEX Pure. Sen är det bara så att mycket av de grejerna som jag tagit fram, viner som jag har köpt eller importerat som vi säljer under P.LEX-varumärket är liksom viner som jag vill att människor ska upptäcka. Speciellt nebbiolo.

Vilka är de främsta sakerna du tänker på när du tar fram nya viner? 

Vin gör jag på samma sätt som jag gör musik. Jag bestämde mig ganska tidigt i min karriär att jag kommer inte göra musik för att tillfredsställa folk, dig till exempel, jag gör ju musiken för att tillfredsställa mig. Men om det nu är så att du råkar gilla den, då är det den finaste bekräftelsen man kan få och då är det ju världens bonus. Men jag måste hela tiden utgå ifrån att ”är det här någonting som jag själv tycker om?”

– ”Ibland kan man vara som en ’diplomat’, en person som tar in de här vinerna för att folk ska upptäcka dem här”

Jag måste någonstans utgå ifrån mig själv och när jag väljer viner så tittar jag på viner som jag tycker är intressanta. Jag skulle exempelvis nu kunna kolla på riesling, för jag tycker det är en fantastiskt druva som jag verkligen skulle vilja göra någonting med.

Jag har länge funderat på att man kanske skulle kunna göra en fin pinot noir, men inte från Frankrike och Bourgogne utan till exempel från Österrike. Där kan du hitta helt grym pinot noir som är superhärlig och ganska ”approachable” som man säger, lätt att ta sig an. God och klunkig. Så det är sånt jag tänker på hela tiden, olika grejer man skulle kunna göra. Och att det ska gå bra ihop med någon maträtt. Jag tycker det är kul att tänka på det också.

Vintips
119 kr

Ibland kan man vara som en tolk eller diplomat, en person som tar in de här vinerna för att folk ska upptäcka dem här. Det är inte för intet som P.LEX Reservan har hängt kvar sen 2014. Den är ju omtyckt.

– ”Jag kan dricka nebbiolo till müsli”

En langhe nebbiolo är inte så dyr om man ser till vad en barolo kostar. Det är det jag gillar med langhe nebbiolo, du får ju världens vinupplevelse för 139 kr. Det är sjukt bra utdelning på ett sånt vin på den druvan. Därför var det så naturligt för mig att göra en langhe nebbiolo.

Har du något fint minne som du bär med dig där vin har varit en viktig del av historien?

– Ja. Det här med att dricka vin på adressen är ju en väldigt speciell upplevelse. Jag hade ett sånt ögonblick med en vinmakare när jag var på en vingård i Piemonte. Vi höll på med en grön druva, arneis.

Det är varmt på sommaren i Piemonte. Vi ska dricka några nebbioloviner, men då säger vinmakaren att ”vi har en starter här bara” innan lunchen börjar. Då står vi där, i skuggan, med utsikt över alla dalarna och kullarna i Piemonte. Så får vi varsitt svalt – det är liksom imma på glaset – glas arneis. Vitt vin, superhärligt. Vinet möter upp en direkt i munnen och är så himla, himla, gott. Då kände jag att, det här kan vara en av mina största vinupplevelser. Ever. 

Du får välja ett vin som är det enda du får dricka resten av livet. Vad väljer du för druva? 

– Jag väljer en nebbiolo från barbaresco. Den är inte för mycket, den är väldigt silkig och elegant och fantastisk i smaken. Och den funkar till så mycket mat. Jag kan dricka nebbiolo till müsli.

Har du någon okonventionell mat och vinkombination som du gillar och kan tipsa om?

– Det finns en väldigt duktig krögare som heter Daniel Crespi som jobbar i Gamla stan. Han, jag och Alf Tumble serverade stuvade makaroner med falukorv till rött vin, i det här fallet en cabernet sauvignon. Det var fruktansvärt gott.

Om du hade varit ett vin, vad hade du varit då?

– Jag skulle vilja vara en nebbiolo, rakt av. Den lurar en lite grann. Den är väldigt elegant, den har också ett djup och en komplexitet och den har massa olika uttryck.

Vintips
145 kr

Finns det något vinland som inte riktigt är på tapeten som du tycker man ska hålla koll på?

– Nya världen, helt klart. Det är fyra länder som kommer komma framöver; Australien, Sydafrika, Chile och Argentina. De fyra tror jag på, jättemycket. Jag tror även att England kommer bli stort i framtiden. De gör fantastiskt mousserande just nu.

Vad drack du senast?

– Igår drack jag en dolcetto och en chianti classico.

Vintips

Petter prosecco P.Lex Prosecco
Petter Alexis vinprovning

P.LEX Prosecco Brut

125 kr

P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis och The Wine Team....

KÖP

P.LEX Reserva
Petter Alexis vinprovning

P.LEX Reserva

119 kr

Petters maffiga röda vin! Ett generöst vin och smakrikt vin med inslag av körsbär, björnbär, peppar,...

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

Digital vinprovning Petter
Petter Alexis vinprovning

Vinprovning med Petter Alexis

En digital vinprovning att titta på tillsammans när ni har vinprovning hemma. Här provar artisten Petter Alexis 6 olika viner tillsammans med vår Elin!

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.