P.Lex Langhe Nebbiolo
145 kr
Äntligen är den här - P.Lex Langhe Nebbiolo! En riktigt grym årgång för området och ett...
Petter är, utöver sitt välkända artisteri, även vinkunnig och utbildad sommelier och har tagit fram flertalet viner med stor framgång. Viva Vin & Mat fick chansen att prata med Petter om hur allting började. Vart kommer denna passion för vin ifrån? Vilken druva är favoriten? Vad är viktigt för honom i framtagningen av sina viner? Nedan har vi benat ut allt detta och gjort ett djupdyk i kärlekshistorien mellan Petter och vin.
– Jag har alltid haft ett tycke för vin. Jag har haft en uppväxt där vin förekom i hemmet ibland, mina föräldrar gillade goda viner.
När jag började dricka alkohol så fastnade jag väldigt mycket på vin och tyckte väldigt mycket om det, jag har alltid tyckt att det smakar gott. De är många som kanske tycker det smakar illa i början och sedan lär de sig dricka det, men jag har tyckt om vin från första början. Jag drack inte så mycket andra alkoholhaltiga drycker, utan vin var alltid det jag valde om det fanns.
När jag började i gymnasiet så hade jag inte så bra betyg. Jag hamnade på restaurangprogrammet och då pratade vi ganska mycket om sommelierutbildningen, men det här var runt 1994-1995 och då var ju sommelierutbildningen som någon sorts trendig kurs som bara typ tre personer i Sverige hade gått kändes det som. Så det kändes väldigt avlägset. Men då blev jag ju nyfiken på att lära mig mer om vin och att verkligen förstå vad det var jag drack.
– ”Det som också hände var ju att jag fastnade direkt för en druva som heter nebbiolo och därför blev min kärlek för Piemonte ganska solklar direkt”
När jag blev äldre reste jag runt mycket, även i min karriär och fick prova viner. Sedan, i samband med att vi började lansera P.LEX-vinerna och hela den serien så kände jag någonstans att, jag kan ju inte hålla på med det här nu om jag inte ser till att lära mig och förstå allting om vin. Det enda sättet att göra det är ju att inte bara ta någon liten helgkurs, utan det är att köra full rulle på allt som går.
Jag hoppade på Vinkällan, vilket var en superbra sommelierutbildning för mig. Det var mycket mer teori än vad jag trodde att det skulle vara. Jag är en kille som har haft det svårt i skolan och skolan har alltid varit synonymt med motgångar för mig, men på sommelierutbildningen blev jag kurstvåa och fick stipendium. Jag fick för första gången känna mig riktigt duktig i skolan och jag kände direkt när jag hade haft min första vinlektion att, det här är min grej, det här ska jag hålla på med. Det här är ju lika stort för mig som min musik.
Jag blev ganska snabbt kompis med Alf Tumble, en vinskribent på Dagens Nyheter. Vi blev började skriva vinböcker tillsammans, vi gjorde två stycken; ”Vin – så funkar det” och ”Nebbiolo – så funkar det”.
Det som också hände var ju att jag fastnade direkt för en druva som heter nebbiolo och därför blev min kärlek för Piemonte ganska solklar direkt. Jag har varit i Italien en hel del när jag var liten, så Italien blev väldigt starkt för mig när det gäller viner. Jag är väldigt kär i italienska viner om man säger så.
– ”Jag har svårt att se att jag skulle göra något annat i framtiden”
Nu satsar vi stenhårt på mina P.LEX-viner som jag har gjort sen 2013. Jag tycker det är superkul och jag får ju enormt mycket respons och bekräftelse på de här vinerna, så det har varit en fantastisk och väldigt rolig resa att göra. Om vinvärlden var främmande för mig runt 2011/2012, så är det nu något som jag verkligen är djupt involverad i. Jag har svårt att se att jag skulle göra något annat i framtiden.
– Ihopkopplingen blev egentligen för att fira att min första skiva ”Mitt sjätte sinne” som jag debuterade med 1998, hade blivit 15 år gammal. Jag var fortfarande väldigt relevant och aktuell på scenen och då kände vi att jag skulle göra någonting för att fira den. Då kände jag att champagne blir lite over the top just nu så vi gör en prosecco.
För mig måste allting hänga ihop. Prosecco hängde ihop med min barndom i Italien så det blev det naturliga valet för mig. Så började vi med P.LEX Prosecco Brut och den alkoholfria, P.LEX Pure. Sen är det bara så att mycket av de grejerna som jag tagit fram, viner som jag har köpt eller importerat som vi säljer under P.LEX-varumärket är liksom viner som jag vill att människor ska upptäcka. Speciellt nebbiolo.
– Vin gör jag på samma sätt som jag gör musik. Jag bestämde mig ganska tidigt i min karriär att jag kommer inte göra musik för att tillfredsställa folk, dig till exempel, jag gör ju musiken för att tillfredsställa mig. Men om det nu är så att du råkar gilla den, då är det den finaste bekräftelsen man kan få och då är det ju världens bonus. Men jag måste hela tiden utgå ifrån att ”är det här någonting som jag själv tycker om?”
– ”Ibland kan man vara som en ’diplomat’, en person som tar in de här vinerna för att folk ska upptäcka dem här”
Jag måste någonstans utgå ifrån mig själv och när jag väljer viner så tittar jag på viner som jag tycker är intressanta. Jag skulle exempelvis nu kunna kolla på riesling, för jag tycker det är en fantastiskt druva som jag verkligen skulle vilja göra någonting med.
Jag har länge funderat på att man kanske skulle kunna göra en fin pinot noir, men inte från Frankrike och Bourgogne utan till exempel från Österrike. Där kan du hitta helt grym pinot noir som är superhärlig och ganska ”approachable” som man säger, lätt att ta sig an. God och klunkig. Så det är sånt jag tänker på hela tiden, olika grejer man skulle kunna göra. Och att det ska gå bra ihop med någon maträtt. Jag tycker det är kul att tänka på det också.
Ibland kan man vara som en tolk eller diplomat, en person som tar in de här vinerna för att folk ska upptäcka dem här. Det är inte för intet som P.LEX Reservan har hängt kvar sen 2014. Den är ju omtyckt.
– ”Jag kan dricka nebbiolo till müsli”
En langhe nebbiolo är inte så dyr om man ser till vad en barolo kostar. Det är det jag gillar med langhe nebbiolo, du får ju världens vinupplevelse för 139 kr. Det är sjukt bra utdelning på ett sånt vin på den druvan. Därför var det så naturligt för mig att göra en langhe nebbiolo.
– Ja. Det här med att dricka vin på adressen är ju en väldigt speciell upplevelse. Jag hade ett sånt ögonblick med en vinmakare när jag var på en vingård i Piemonte. Vi höll på med en grön druva, arneis.
Det är varmt på sommaren i Piemonte. Vi ska dricka några nebbioloviner, men då säger vinmakaren att ”vi har en starter här bara” innan lunchen börjar. Då står vi där, i skuggan, med utsikt över alla dalarna och kullarna i Piemonte. Så får vi varsitt svalt – det är liksom imma på glaset – glas arneis. Vitt vin, superhärligt. Vinet möter upp en direkt i munnen och är så himla, himla, gott. Då kände jag att, det här kan vara en av mina största vinupplevelser. Ever.
– Jag väljer en nebbiolo från barbaresco. Den är inte för mycket, den är väldigt silkig och elegant och fantastisk i smaken. Och den funkar till så mycket mat. Jag kan dricka nebbiolo till müsli.
– Det finns en väldigt duktig krögare som heter Daniel Crespi som jobbar i Gamla stan. Han, jag och Alf Tumble serverade stuvade makaroner med falukorv till rött vin, i det här fallet en cabernet sauvignon. Det var fruktansvärt gott.
– Jag skulle vilja vara en nebbiolo, rakt av. Den lurar en lite grann. Den är väldigt elegant, den har också ett djup och en komplexitet och den har massa olika uttryck.
– Nya världen, helt klart. Det är fyra länder som kommer komma framöver; Australien, Sydafrika, Chile och Argentina. De fyra tror jag på, jättemycket. Jag tror även att England kommer bli stort i framtiden. De gör fantastiskt mousserande just nu.
– Igår drack jag en dolcetto och en chianti classico.
145 kr
Äntligen är den här - P.Lex Langhe Nebbiolo! En riktigt grym årgång för området och ett...
125 kr
P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis och The Wine Team....
119 kr
Petters maffiga röda vin! Ett generöst vin och smakrikt vin med inslag av körsbär, björnbär, peppar,...
En digital vinprovning att titta på tillsammans när ni har vinprovning hemma. Här provar artisten Petter Alexis 6 olika viner tillsammans med vår Elin!