Toro Loco Reserva
99 kr
Smakrikt vin från Spanien - passar perfekt till ost, tapas och smakrika kötträtter. Lika rätt till vardagsmiddagen som till festligare tillfällen. Fantastisk kvalitet för endast 99 kr!
Svavel är ett grundämne som bildar svaveldioxid, SO2 när det reagerar med syre. Sulfiter är salter av svavelsyra som binder syre och motverkar oxidering. Vinmakare kan tillsätta sulfiter för att skydda vinet från att oxidera och helt enkelt bli övermoget för tidigt. Vare sig vinmakaren i fråga själv tillsatt sulfiter eller inte så kan det ändå förekomma i vinet, då sulfiter uppkommer under jäsningsprocessen och finns därför naturligt i nästan samtliga viner. Dessa jästceller behöver specifika näringsämnen för att överleva och svavel (grundämnet) är vanligt förekommande bland de näringsämnena. Kort sagt – sulfiter och svavel skyddar vinet från att oxidera och skyddar det även mot bakterietillväxt. Det är inte farligt, utan hjälper vinet att bevara dofter och aromer så det är så gott som möjligt när det ska avnjutas.
Det finns två huvudsakliga anledningar till att vi luftar ett vin, och båda anledningarna är faktiskt extra relevanta när det kommer till boxviner. Den ena anledningen är att vi vill få bort eventuell svaveldoft och den andra anledningen är att vi vill få fram och maxa det unga, kanske knutna vinets smaker och aromer.
Boxförpackningar är nämligen känsligare för oxidation än vad flaskviner är. Därför innehåller boxviner mer sulfiter än flaskviner, då sulfiter, som nämnt ovan, hjälper vinet att inte oxidera i förtid. Svavellukten kan ibland kännas i dina viner och kan liknas vid doften av en nytänd tändsticka. Denna lukt kan alltså vädras bort vid luftning av vinet för att istället ge plats åt vinets önskvärda och härliga dofter.
Unga viner kan ofta vara knutna, vilket innebär att de ännu inte börjat utveckla sina aromer. Syre är en viktig faktor för vinets åldrande och genom att lufta vinet, låter man det komma i kontakt med mer syre och startar därmed en oxideringsprocess som frigör aromer i doften och omvandlar de knutna tonerna till mer utvecklade och tillgängliga smaker. Då boxviner oftast är unga är det därför ett hett tips att lufta ditt boxvin så att vinet öppnar upp sig och ger dina smaklökar tillgång till vinets härliga aromer, dofter och smaker.
Läs här om hur du luftar ett vin för att få bort svavellukten och få ut det mesta av ditt vin!
99 kr
Smakrikt vin från Spanien - passar perfekt till ost, tapas och smakrika kötträtter. Lika rätt till vardagsmiddagen som till festligare tillfällen. Fantastisk kvalitet för endast 99 kr!
199 kr
Ett friskt och krispigt vitt från soliga Spanien, med toner av persika, melon, krispiga päron och solmogen citrus.
Vinn en NOD Pizza Maker som skapar perfekt gräddade pizzor med krispig botten
Fiskburgare från Nya Zeeland, en "Kiwi-burger" du inte vill missa!