Lufta vin – därför är det bra att lufta boxvinet i karaff
Det är inte bara vackert att servera vin i en karaff, det är också gynnsamt för vinets smak att lufta vinet. En vanlig missuppfattning är att det bara är dyra flaskviner som bör luftas. Så är alltså inte fallet. Generellt kan man säga att det flesta viner vinner på att luftas, men speciellt boxviner.
Varför lufta boxvinet?
Det finns två huvudsakliga anledningar till att vi luftar ett vin, och båda anledningarna är faktiskt extra relevanta när det kommer till boxviner. Den ena anledningen är att vi vill lufta bort eventuell svaveldoft och den andra anledningen är att vi vill få fram och maxa det unga, kanske knutna vinets smaker och aromer.
Sulfiter förekommer naturligt i viner då det uppkommer under jäsningsprocessen. Men vinmakare tillsätter ibland också svavel, i form av sulfiter, för att vinet inte ska oxidera och mogna för snabbt och för att skydda vinet mot oönskade bakterier som kommer med från druvor eller som finns i vineriet. Det skyddar alltså vinet. Speciellt boxviner behöver sulfiter då en boxvinsförpackning inte är lika tät som tex en glasflaska och därför släpper in mer syre som gör att vinet oxiderar/mognar. Svavel är helt ofarligt men lukten kan ibland kännas något i dina viner i form av doften av en nytänd tändsticka. Denna lukt kan alltså vädras bort vid luftning av vinet för att istället ge plats åt vinets önskvärda aromer och härliga dofter.
Unga viner kan ofta vara knutna, vilket innebär att de ännu inte börjat utveckla sina aromer. Syre är en viktig faktor för vinets åldrande och genom att lufta vinet, låter man det komma i kontakt med mer syre vilket frigör aromer i doften och omvandlar de knutna tonerna till mer utvecklade och tillgängliga smaker. Då boxviner oftast är unga är det därför ett hett tips att lufta ditt boxvin så att vinet öppnar upp sig och ger dina smaklökar tillgång till vinets härliga aromer, dofter och smaker.
Hur luftar jag mitt boxvin? Så luftar du vinet i karaff
Många tror att det krävs en avancerad process för att lufta vin, men så är inte fallet. Så här gör du:
1. Har du en vinkaraff hemma häller du vinet längst karaffkanten så att allt vin får bra syreexponering. Du kan även öppna boxens kran fullt eller vända flaskan upp och ner så att vinet ”slår” ner i botten på vinkaraffen. Har du inte en vinkaraff går en vanlig tillbringare eller kanna utmärkt, ju bredare desto bättre så att vinets kontakt med syre maximeras.
2. Efter detta snurrar du karaffen några varv.
3. Hur länge vinet ska luftas varierar. Det brukar sägas att en halvtimme är minimum, men vissa viner behöver längre tid. Ett riktigt knutet rödvin kan behöva luftas i cirka 3 timmar. Luftar du vinet för länge kan det däremot mista sin arom och få en lite oxiderad smak. När vi luftar Massimo Grande Rosso låter vi vinets smaker utvecklas i karaffen i ca 60 min för att vinerna ska uppnå sin högsta potential.
Så luftar du vinet direkt i glaset
En annan variant är att lufta vinet direkt i glaset. Så här gör du då:
1. Välj generösa glas med stor kupa för bästa resultat.
2. Häll upp minst en halvtimme innan middag, eller då vinets ska avnjutas.
3. Snurra glaset några varv innan första sipp.
Här kan det också vara intressant att fylla ett nytt likadant glas med samma vin när det första glaset luftat klart för att se om det blivit någon nämnvärd skillnad. Det är också ett bra trick för att hitta din perfekta tid för luftning av vinet. Du kanske tycker att vinet är som bäst efter en timme i glaset eller karaffen, eller efter bara en kvart. Tiden varierar från vin till vin, så prova dig fram!