Vinklimaten – så påverkar olika klimattyper vinets karaktär
När man beskriver ett vin beskriver man ofta vilket klimat vinet vuxit i. Nedan summerar vi kort de olika klimaten och vilken typ av vin som växer där.
Kontinentalt klimat
Kontinentalt klimat hittar vi i Centraleuropa. Det kontinentala klimatet kännetecknas av de markerande skillnaderna mellan årstiderna samt att det är nederbörd året om. Den största fördelen med kontinentalt klimat är det svala höstarna som bidrar till att bevara syra och fina aromer i vinerna. Nackdelen är eventuellt sommarregn som som medför risk för svampangrepp och röta. En annan risk är att hösttemperaturerna blir alltför låga och istället håller tillbaka druvornas mognad. I vinområden med kontinentalt klimat blir också årgångsskillnaderna mycket stora. Kontinentalt klimat hittar vi bland annat i Tyskland och Champagne-distriktet i Frankrike som båda odlar druvan pinot noir, en druva som passar just när det är låga temperaturer under mognadssäsongen. Pinot noir knoppas nämligen sent och mognar tidigt.
Maritimt klimat
Kustnära områden har maritimt klimat. Här styrs temperaturerna av havet. I maritimt klimat är skillnaderna mellan årstiderna inte lika dramatiska som i det kontinentala klimatet vilket också bidrar till att kvalitet, mognad och skördar i stort blir jämnare.
Ett av de kändare områdena som har maritimt klimat är Bordeaux. Den jämna temperaturen gör att växtsäsongen kan fortsätta in på hösten vilket är en förutsättning för områden som Bordeaux då detta är en försäkring på att den viktiga druvan cabernet sauvignon ska kunna mogna fullt ut.
Medelhavsklimat
Karaktäristiskt för medelhavsklimatet är att små temperaturskillnader mellan den varmaste och den kallaste månaden på året. Somrarna är torra och varma medans vintrarna är fuktiga och milda. Nederbörden sker i detta klimat när vinstockarna är i sitt vilande tillstånd och därför kan inte svampangrepp och röta skada dem. De höga temperaturerna under sommaren kan dock kräva bevattning eller orsaka att vinstockarna går ner i viloläge och på så vis fördröjer mognadsprocessen. Vinerna blir av värmen och det starka solljuset stora i kroppen, högre i alkoholhalten med mognare tanniner och lägre syra. Solen, värmen och avsaknaden av regn kan vara positivt för druvorna till den grad att att dem inte torkar ut. Medelhavsklimatet hittar vi runt Medelhavet, Kaliforniens kust, Chile, sydöstra Australien och Cape Winelands.
Kan man påverka klimatet?
Beroende på vilket klimat som finns runt vingården kan faktiskt vinproducenten till visst del påverka klimatet, detta genom läget på ens vingård. Varje stigning med 100 meter minskar den genomsnittliga temperaturen med 0,6 °C. Producenten kan också påverka var vingården ska ligga – exempel hur branta sluttningar och hur mycket solexponering druvorna ska få. En annan teknik som ”påverkar” klimatet är en uppbindningsteknik som skuggar druvorna, denna tillämpas ofta i heta Kalifornien.