Coq au vin ”tupp i vin”
Denna mustiga gryta med kycklinglårfilé och rotfrukter är perfekt höst- eller vintermat. Servera gärna med råris, pressad potatis eller en god pasta. Coq au vin eller "tupp i vin" i Vivas tappning passar bra ihop med ett fylligare vitt vin eller ett klassiskt rött vin.
Ingredienser
500-600g kycklinglårfilé med skinn, i bitar (gärna ekologisk kyckling)
300 g schalottenlök, hela skalade
250 g små champinjoner, hela
5-6 vitlöksklyftor, hela skalade
2 dl torrt vitt vin
3 dl kycklingbuljong
1 msk redningsmjöl
500 g rotfrukter i stavar, t ex palsternacka, morot och persiljerot
2 tsk råsocker
1 kruka timjan
0,5-1 citron, saft och rivet skal efter smak
salt och peppar
Gör så här
1. Bryn kycklingen, löken, champinjonerna och vitlöken i omgångar och lägg över i en tjockbottnad gryta.
2. Tillsätt rotfrukter, vin, vatten, buljong och redningsmjöl. Låt grytan få ett uppkok under omrörning och skruva sedan ned värmen och låt småkoka i cirka 20 minuter utan lock.
3. Mot slutet, tillsätt citronsaft och rivet citronskal samt finklippt timjan. Önskas mindre syra, använd bara en halv citron. Tillsätt eventuellt mer vatten/buljong om för mycket vätska kokar bort. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Servera gärna coq au vin- grytan tillsammans med råris, någon god pasta eller pressad potatis.