Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut
159 kr
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut är ett elegant och friskt mousserande rosévin från den...
En smaskig smörgåstårta med lyxig garnityr av löjrom, skaldjur och lätt blancherade primörer som blir en fantastisk kalasrätt! Denna matiga smörgåstårta passar utmärkt till ett elegant mousserande vin med frisk syra och fin mineralitet som gifter sig med skaldjurens haviga ton. Testa gärna en rosévariant!
27 skivor vanligt vitt formbröd (1 jättefranska)
eller 9 skivor landgångsbröd
Skaldjursröra:
300 g räkor med skal
100 g kräftstjärtar
1 burk krabbkött (cirka 120 g)
2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk senap, gärna dijon
3 msk finhackad dill
4 msk finhackad persilja
rivet skal från 1 citron
salt och peppar ur kvarn
eventuellt några droppar pressad citron
Sparriskräm:
12 vita eller gröna sparrisar (cirka 600 g)
vatten + salt
2 dl crème fraiche eller smetana
½ tsk salt
½ tsk dijonsenap
svartpeppar ur kvarn
Färskosttopping:
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök
2 msk finhackad dill
200 g naturell färskost
Till garnering:
4 vaktelägg (eller 2 kokta vanliga ägg)
3–4 gröna sparrisar
några små blomkålsbuketter
4–5 rädisor
10–15 skalade räkor
8 tunna skivor rökt eller rimmad lax
50 g löjrom
ätliga blommor
små fina salladsblad
1 dl edamamebönor
1. Skala räkorna till skaldjursröran och hacka stjärtarna grovt. Hacka även kräftstjärtar och krabbkött. Låt rinna av i ett durkslag.
2. Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap, örter och citronskal. Blanda ner de hackade skaldjuren och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
3. Skala sparrisarna till krämen och bryt av ändarna. Koka sparrisarna i 8–10 minuter i lättsaltat vatten (1 tsk salt per liter vatten). Ta upp och låt dem ånga av. Skär av knopparna och lite av stjälken (cirka 2 cm) och lägg åt sidan till garneringen av smörgåstårtan. Skär resten i tunna skivor som mixas i matberedare eller med stavmixer med resten av ingredienserna till en slät massa som får kallna.
4. Mixa olivolja, citronsaft och örter till toppingen. Lägg i färskosten och fortsätt mixa till en slät och fluffig kräm.
5. Koka vakteläggen i 6 minuter.
6. Förväll sparris, blomkål och rädisor i några minuter vardera i lättsaltat vatten. Kyl ner dem direkt i kallt vatten.
7. Skär bort kanterna på brödet och skär till det så att det passar i en springform – du får pussla lite. Bred ut skaldjursröran på bottenlagret. Lägg på ytterligare ett lager
bröd och bred ut sparriskrämen. Lägg på ett sista lager bröd.
8. Ta bort kanten på formen och täck tårtan med färskosttoppingen. Låt sedan tårtan stå övertäckt i kylen över natten.
9. Garnera tårtan med förvällda grönsaker, vaktelägg, räkor, lax, löjrom, blommor och blad.
159 kr
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé Brut är ett elegant och friskt mousserande rosévin från den...
En smörgåstårta utan majonnäs med fyllning av varmrökt lax och rom samt ett fräscht lager av örtig färskpotatis. Toppad med pepparrotskräm.