Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett
89 kr
Vinet är knappt halvtorrt med en krispig syra och påtaglig rieslingkaraktär med citrusfrukt. Lång, intensiv och aromatisk eftersmak med inslag av mineral.
En smarrig smörgåstårta utan majonnäs med en krämig fyllning av varmrökt lax och rom samt ett fräscht lager av örtig färskpotatis. Toppad med en len kräm smaksatt med pepparrot och citron. Perfekt till sommarens festligheter med många personer - perfekt till en krispig riesling!
6 st Hönökakor till bottnar (halvmånar)
Fyllning 1
1 -1,5 dl crème fraiche
ca 500 g varmrökt lax
75 g röd stenbitsrom
3/4 dl finhackad purjolök
salt
peppar
Fyllning 2
ca 800 g färskpotatis
2,5 msk olivolja av god kvalitet
2 msk Dijonsenap
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad dill
salt
peppar
Topping
300 g naturell färskost
1,5 dl crème fraiche
zest från en ekocitron
riven färsk pepparrot efter smak
Garnering
Tex dill
gräslök
vattenkrasse
gurka
salladslök
rom
rädisor
sparris
färskpotatis
citron
ätbara blommor
Till denna smörgåstårta med varmrökt lax har vi valt att ha bottnar av Hönökaka men det går självklart att byta ut till annat bröd om man föredrar det. Toppa tårtan med saker du gillar, vi valde rom, vattenkrasse, vårlök, gräslök, dill och gurka men man kan lika gärna dekorera med till exempel rädisor, grön sparris, kokt färskpotatis och citron.
1. Koka färskpotatisen och låt svalna helt.
Fyllning 1
2. Finhacka purjolök. Finfördela laxen med en gaffel och blanda ner i crème fraichen tillsammans med purjolök och stenbitsrom. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Ställ kallt medan du förbereder resterande del av smörgåstårtan.
Fyllning 2
3. Finhacka gräslök och dill och blanda i en stor skål med olivolja och Dijonsenap. Finhacka den kalla potatisen och blanda ner. Smaka av med salt och peppar.
Topping
4. Lägg crème fraiche och färskost i en vispskål. Riv den färska pepparroten och blanda i. Välj själv hur stark smak av pepparrot du önskar. Tvätta ekocitronen väl och riv ner zesten i krämen. Vispa med en elvisp tills att det blir en fast kräm.
Montering
5. Lägg två Hönökakor på ett stort fat så att de bildar en cirkel. Lägg på potatisfyllningen och tryck till den lite grann. Lägg sedan ytterligare två Hönökakor ovanpå (i motsatt håll mot de tidigare två så att skarven inte blir på samma ställe). Bred på laxfyllningen och lägg sedan på två Hönökakor till. Bred färskostkrämen över smörgåstårtan i ett jämnt lager. Ställ tårtan kallt medan du gör i ordning garneringen.
Garnering
6. Skölj och hacka grönsakerna och örterna du vill dekorera tårtan med och dekorera tårtan först strax innan servering.
89 kr
Vinet är knappt halvtorrt med en krispig syra och påtaglig rieslingkaraktär med citrusfrukt. Lång, intensiv och aromatisk eftersmak med inslag av mineral.
Perfekt som tilltugg till fördrinken eller till buffén. Servera med ett fylligt vitt vin