Grön smörgåstårta med varmrökt lax och avokado
Det finns alltid en anledning att fira! Prova Tinas Nordströms läckra smörgåstårta – en modern klassiker, här i en variant med varmrökt lax och avokado. Utmärkt till ett krispigt vitt. Låt gärna denna gröna smörgåstårta med varmrökt lax få stå till sig ett tag, gärna över natten. Men vänta i så fall med garneringen till strax före servering.









Ingredienser
8-10 bitar
landgångsbröd (ca 250 g)
1 avokado
10 små fina tomater
Laxfyllning:
700 g varmrökt lax (spara 100 g till dekoration)
4 msk majonnäs
Äggfyllning:
8 kokta ägg
2 askar gräslök (à ca 30 g, spara lite till dekoration)
2 msk dijonsenap
Grönt täcke:
2 avokado
300 g gröna ärter
2 tsk salt
5 droppar grön tabasco
Gör så här
Fyllningarna
1. Krossa laxen till laxfyllningen lite slarvigt med en gaffel och blanda den med majonnäsen. 2. Hacka äggen och gräslöken till äggfyllningen och blanda med senapen. 3. Täck en lagom stor bricka med plastfolie och lägg några bröd ovanpå. Bre ut hela laxfyllningen på brödet. Lägg ut ytterligare ett lager bröd och bre ut äggfyllningen på brödet. Lägg på det sista lagret bröd och tryck till lite försiktigt. Lägg plastfolie över smörgåstårtan och ställ in den i kylen.
Grönt täcke
Dela och kärna ur avokadorna och gröp sedan ur fruktköttet. Mixa avokado och ärter i matberedare eller med stavmixer till en slät grön puré. Smaka av med salt och tabasco.
Servering
Ta ut tårtan ur kylen. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet och skär det i klyftor. Skär tomaterna i tunna skivor. Bre det gröna täcket på tårtan. Dekorera med lax, avokadoklyftor, gräslök och lite tunt skivade små tomater.