Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Karamelliserade höstäpplen med gräddfilsglass

Ett underbart sätt att ta tillvara våra fina svenska höstäpplen. Har du inte tålamod att göra en egen glass går det såklart bra att köpa en glass av god kvalitet att servera till också. Servera med svalt mousserande vin med restsötma!

Vintips till receptet
97 kr

Ingredienser

2 st medelstora svenska äpplen
2 msk florsocker
1 dl socker
50 g smör
6 cl calvados
1 dl grädde
Lite gott salt

Gräddfilsglass
1 gelatinblad
30g glukos
160g socker
1,5 dl grädde
6 dl gräddfil

Gör så här

1. Ta fram en stor stekpanna, gärna gjutjärn.

2. Skala äpplena så tunt det går med en potatisskalare, lägg skalen på ett bakplåtspapper och pudra med florsocker (använd en torr sil) Baka av äppelskalen i ugnen på 100° C tills de är torra.

3. Dela under tiden äpplena, kärnhuset kan behållas.

4. Häll sockret i stekpannan och låt detta karamelliseras, tillsätt smöret och äpplena när färgen är bärnstensgul. Låt äpplena få en gyllene färg innan de vänds runt.

5. Tillsätt calvados och flambera eventuellt.

6. Tillsätt vaniljstång och krossad kardemumma, låt äpplena gå några minuter tills de är mjuka.

7. Ta upp äpplena och tillsätt grädden, låt det hela koka ihop innan såsen silas av. Smaksätt eventuellt såsen med lite salt.

8. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Blanda glukos, socker och grädde, värm i en kastrull på medelhög värme under omrörning till en homogen massa. Tillsätt gelatinet och rör tills det smälter.

9. Låt svalna till rumstemperatur. Rör i gräddfilen och kör glassen i glassmaskin.

10. Servera äppelhalvorna varma med såsen, en kula glass samt de krispiga skalen på toppen.

Recept: Bengt-Åke Hansson
Foto: Johan Lygrell
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.