Monte Santi Fruttisecco Peach
85 kr
Som vi längtat! Nu lanserar omåttligt populära Monte Santi en efterlängtad nyhet – Monte Santi Peach!...
En dessert du bokstavligen kan bjuda kungligheter på. Denna ljuvliga, vackra och goda desserten är inspirerad av nobelmiddagens dessert 2018. Vi serverar ett bubbel till med en generöst fruktig smak!
Receptet avser dessert för 4 pers (där inget annat anges)
Tiden varierar mellan 20 min och 4 timmar beroende på om du köper vissa delar färdigt.
Till servering;
2 dl äppelsorbet
1 skiva sockerkaka
3/4 dl havresmulor
1 ½ dl vaniljcreme
12 små maränger
½ dl dulce di leche
Maränger (räcker till fler)
100 g äggvita (3 st)
½ tsk pressad citron
eller 1 krm ättika (12 %)
200 g strösocker (2 ¼ dl)
Äppelsorbet (räcker till fler)
300 g äpple, granny smith
250 g sockerlag (2 dl socker + 1 dl vatten)
20 g pressad citron
20 g vit choklad
Karamelliserat äpple
1 äpple
2 msk strösocker
15 g smör
Havresmulor (räcker till fler)
50 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker
1/4 dl ljus sirap
1,5 dl mjöl
1 dl havregryn
1 krm salt
Vaniljkräm (räcker till fler)
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
50 g äggula
50 g strösocker
17 g maizenamjöl
10 g smör
½ dl vispgrädde
Sockerkaka (räcker till fler)
3 st ägg
2,5 dl strösocker (225 g)
120 g smör
1,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl (210 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Ev florsocker att pudra över
1. Kärna ur och tärna äpplet i centimeterstora bitar.
2. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek äpplet några minuter i smör och socker tills det är karamelliserat.
3. Koka upp sockerlagen och låt den svalna helt, kyl gärna.
4. Kärna ur äpplena och skär i cm stora bitar.
5. Lägg i en mixer med citronsaft och kall sockerlag. Mixa så fint det går.
6. Kör sen smeten i en glassmaskin tills det blir en fast sorbet.
7. Värm ugnen till 175 grader.
[step]Blanda alla ingredienser i en Kitchenaid (eller liknande) med vingen och blanda tills det klumpar sig. Fördela ut det på en plåt med bakplåtsapper.
8. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. När smulorna är gyllenbruna är de klara. Låt de svalna, då blir de knapriga. Hacka eller smula isär.
9. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.
10. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.
11. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
12. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat.
13. Låt crèmen bli helt kylskåpskall. När crèmen är kall blanda i vispgrädden och vispa till en slät fin vaniljkräm.
14. Sätt ugnen på 100 grader eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt.
15. Vispa äggvitorna med citronsaften i en rostfri bunke. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng.
16. Spritsa marängen på plåtar med bakplåtspapper och grädda ca 1 ½ timme. Hur lång tid de behöver beror på hur stora maränger du gör.
17. När de kan lyftas från pappret är de klara. Låt marängerna stå kvar på eftervärmen 1 timme (låt en sked sitta i ugnsöppningen så att det kommer in luft).
18. Värm ugnen till 175 grader, över och undervärme.
19. Smörj och bröa en sockerkaksform noggrant.
20. Vispa ägg och socker riktigt ljust och luftigt.
21. Smält smöret och häll i mjölken i smöret.
22. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke och sikta sen ner i smeten växelvis med smör-mjölken. Vänd försiktigt runt till en jämn smet med slickepott.
23. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Kontrollera med en sticka som skall vara torr eller bara lite fuktig när du stuckit ner den i kakan. Eller mät med en termometer, vid 96-98 grader är sockerkakan klar.
24. Låt sockerkakan vila i 10 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna, gärna under formen eller en bakduk så den inte torkar ut.
25. Lägg vaniljcreme i botten av en liten djup tallrik. Lägg äpplet runt om.
26. Riv bitar av sockerkakan och lägg runt om. Lägg även havresmulorna och marängerna runt om.
27. Spritsa små klickar av kolan runt om.
28. Avsluta med att lägga sorbeten i vaniljcremen och riv över den vita chokladen.
85 kr
Som vi längtat! Nu lanserar omåttligt populära Monte Santi en efterlängtad nyhet – Monte Santi Peach!...
En härlig grillmiddag med något för alla att välja mellan.
En underbar förrätt i sällskap med en krispig riesling.