Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Karamelliserat äpple med äppelsorbet, smulad sockerkaka, havresmulor, vaniljcrème, maränger, kola och riven vit choklad

En dessert du bokstavligen kan bjuda kungligheter på. Denna ljuvliga, vackra och goda desserten är inspirerad av nobelmiddagens dessert 2018, serverad med samma vin som då- Ruppertsberger Riesling Auslese som finns i beställningssortimentet. Vinet har en frisk syra som möter upp dessertens fräschör i form av sorbet och äpple medans dessertvinets söta karaktär harmoniserar med anrättningens sötare komponenter som kola, vaniljsås och maräng.

129 kr
Detta söta vin var dessertvinet till Nobelmiddagen 2018! Rätten som...

Ingredienser

Receptet avser dessert för 4 pers (där inget annat anges)

Tiden varierar mellan 20 min och 4 timmar beroende på om du köper vissa delar färdigt.

Till servering;
2 dl äppelsorbet
1 skiva sockerkaka
3/4 dl havresmulor
1 ½ dl vaniljcreme
12 små maränger
½ dl dulce di leche

Maränger (räcker till fler)
100 g äggvita (3 st)
½ tsk pressad citron
eller 1 krm ättika (12 %)
200 g strösocker (2 ¼ dl)

Äppelsorbet (räcker till fler)
300 g äpple, granny smith
250 g sockerlag (2 dl socker + 1 dl vatten)
20 g pressad citron
20 g vit choklad

Karamelliserat äpple
1 äpple
2 msk strösocker
15 g smör

Havresmulor (räcker till fler)
50 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker
1/4 dl ljus sirap
1,5 dl mjöl
1 dl havregryn
1 krm salt

Vaniljkräm (räcker till fler)
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
50 g äggula
50 g strösocker
17 g maizenamjöl
10 g smör
½ dl vispgrädde

Sockerkaka (räcker till fler)
3 st ägg
2,5 dl strösocker (225 g)
120 g smör
1,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl (210 g)
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
Ev florsocker att pudra över

Gör så här

Karamelliserat äpple

1. Kärna ur och tärna äpplet i centimeterstora bitar.

2. Värm en stekpanna till medelhög temperatur och stek äpplet några minuter i smör och socker tills det är karamelliserat.

Äppelsorbet (räcker till fler)

3. Koka upp sockerlagen och låt den svalna helt, kyl gärna.

4. Kärna ur äpplena och skär i cm stora bitar.

5. Lägg i en mixer med citronsaft och kall sockerlag. Mixa så fint det går.

6. Kör sen smeten i en glassmaskin tills det blir en fast sorbet.

Havresmulor (räcker till fler)

7. Värm ugnen till 175 grader.

[step]Blanda alla ingredienser i en Kitchenaid (eller liknande) med vingen och blanda tills det klumpar sig. Fördela ut det på en plåt med bakplåtsapper.

8. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. När smulorna är gyllenbruna är de klara. Låt de svalna, då blir de knapriga. Hacka eller smula isär.

Vaniljkräm (räcker till fler)

9. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur kärnorna.

10. Koka upp mjölken i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljen, även den urskrapade vaniljstången. Låt dra 5–10 minuter.

11. Vispa äggula, socker och maizena luftigt. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.

12. Häll ner blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt i cirka en minut tills den tjocknat.

13. Låt crèmen bli helt kylskåpskall. När crèmen är kall blanda i vispgrädden och vispa till en slät fin vaniljkräm.

Maränger (räcker till fler)

14. Sätt ugnen på 100 grader eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt.

15. Vispa äggvitorna med citronsaften i en rostfri bunke. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng.

16. Spritsa marängen på plåtar med bakplåtspapper och grädda ca 1 ½ timme. Hur lång tid de behöver beror på hur stora maränger du gör.

17. När de kan lyftas från pappret är de klara. Låt marängerna stå kvar på eftervärmen 1 timme (låt en sked sitta i ugnsöppningen så att det kommer in luft).

Sockerkaka (räcker till fler)

18. Värm ugnen till 175 grader, över och undervärme.

19. Smörj och bröa en sockerkaksform noggrant.

20. Vispa ägg och socker riktigt ljust och luftigt.

21. Smält smöret och häll i mjölken i smöret.

22. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke och sikta sen ner i smeten växelvis med smör-mjölken. Vänd försiktigt runt till en jämn smet med slickepott.

23. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter. Kontrollera med en sticka som skall vara torr eller bara lite fuktig när du stuckit ner den i kakan. Eller mät med en termometer, vid 96-98 grader är sockerkakan klar.

24. Låt sockerkakan vila i 10 minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna, gärna under formen eller en bakduk så den inte torkar ut.

Servering

25. Lägg vaniljcreme i botten av en liten djup tallrik. Lägg äpplet runt om.

26. Riv bitar av sockerkakan och lägg runt om. Lägg även havresmulorna och marängerna runt om.

27. Spritsa små klickar av kolan runt om.

28. Avsluta med att lägga sorbeten i vaniljcremen och riv över den vita chokladen.

 

 

 

 

 

Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
20 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Mer vin & mat

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.