Kallrökt laxtartar med inkokt vit sparris, lime- och basilikacreme, rädisor och kavringssmulor
Kallrökt laxtartar med inkokt vit sparris, lime- och basilikacreme, rädisor och kavringssmulor, En tartar på kallrökt lax – perfekt till midsommar då du kan använda överbliven lax från lunchen! I glaset väljer vi en riesling - ett lätt aromatiskt vin med frisk syra. Kallrökt lax som smakar mycket umami går bra ihop med det aromatiska vinet, samtidigt som vinets friska syra gifter sig med lime och basilikacrèmen.
Ingredienser
Tartar
200 g kallrökt laxfilé
½ rödlök
4 rädisor
½ ask smörgåskrasse
Kavringskrutonger
1 skiva kavring
olivolja och flingsalt
Sparris
250 g vit AAA-sparris
3 krm socker
3 krm salt
1 msk pressad citronjuice
1 ½ dl vatten
Lime- och basilikacreme
1 ½ dl creme fraiche
1/2 lime
½ dl finstrimlad basilika
salt
Gör så här
1. Värm ugnen till 175 grader. Smula ner kavringen i en ugnsfast form och blanda den med olivolja och flingsalt.
2. Ugnsbaka i cirka 20 minuter tills smulorna är knapriga.
3. Skala sparrisen noggrant runt om och skär bort de 2 nedersta centrimetrarna.
4. Skär sparrisen i 2-centimeters bitar. Lägg ner sparrisen i en kastrull tillsammans med socker, salt, citronjuice och vatten. Koka upp sparrisen och sjud den ca 4 minuter tills den är aldente. Låt därefter sparrisen svalna i vattnet. Häll av vattnet före servering.
5. Lägg crème fraichen i en liten skål. Finriv ner det yttersta skalet från limen och lägg ner basilikan. Blanda runt och smaka av med salt.
6. Fintärna laxen och finhacka rödlöken och blanda sedan ihop.
7. Hyvla rädisorna tunt och klipp smörgåskrassen.
8. Fördela ut laxen och sparrisen på 4 tallrikar. Klicka på lite av crèmen och strö över kavringssmulorna.
9. Toppa med rädisorna och smörgåskrassen.