Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Klassisk äppelpaj

En klassisk och läcker äppelpaj med hemgjord, god pajdeg. Välj ditt favoritäpple som fyllning i pajen och njut. I glaset väljer vi ett dessertvin med härligt knäckiga toner som gifter sig med pajens söta smak.

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

PAJDEG
5 dl vetemjöl
2 1/2 msk strösocker
1/4 tsk flingsalt
1/2 tsk malen kanel
275 g kallt smör
5–7 msk iskallt vatten
ÄPPELFYLLNING
25 g smör
1 1/2 kg äpplen
1 dl strösocker
1/2 dl ljust muscovadosocker (hårt packat
i måttet)
2 msk färskpressad citronsaft
1 1/4 tsk malen kanel
1/4 tsk vaniljpulver
1/4 tsk flingsalt
2 msk vetemjöl
2 msk majsstärkelse
+ 2 tsk vetemjöl
2 tsk strösocker (att strö över pajbotten)

TILL PENSLING
1 ägg
1 msk mjölk
en nypa flingsalt
1 msk rårörsocker

Gör så här

Pajdeg

1. Blanda mjöl, socker, salt och kanel i en skål. Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen. Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.

2. Tillsätt kallt vatten (börja med den mindre mängden och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten.

3. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Äppelfyllning

4. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i skivor.

5. Smält smöret i en stor kastrull (alla äpplen ska få plats!). Lägg i äpplena tillsammans med strösocker, muscovadosocker, citronsaft, kanel, vaniljpulver och salt och rör om försiktigt. Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme i 4–5 minuter eller tills äpplena mjuknat något och börjat släppa ifrån sig vätska. Rör om då och då.

6. Strö mjöl och majsstärkelse över, rör om på nytt och låt sjuda i ytterligare 2 minuter tills vätskan tjocknat något. Ta av från värmen och låt svalna helt.

Baka ut och grädda

7. Värm ugnen till 225°.

8. Kavla ut lite mer än hälften av degen på en mjölad arbetsyta till 3–4 mm tjocklek. Klä en form med degen. Ställ in formen i kylen.

9. Kavla ut resten av degen till cirka 28 cm i diameter och skär i remsor med en kniv eller pizzaskärare.

10. Ta ut formen ur kylen. Blanda 2 tsk mjöl och 2 tsk socker i en liten skål och strö över botten av degen. Lägg i äpplena. Pensla kanterna med lite vatten. Lägg degremsorna ovanpå i ett korgmönster. Klipp bort överhänget men lämna cirka 3 cm runtom om du vill göra en dekorativ kant. Klipp annars bort överhänget men lämna ändå gärna några millimeter överhäng för att kanterna inte ska krympa för mycket. Ställ in hela pajen i frysen i 15 minuter.

11. Vispa ägg, mjölk och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandningen och strö rårörsocker ovanpå.

12. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter, sänk sedan värmen till 175° och grädda i ytterligare 40 minuter tills fyllningen är bubblig. Om pajen ser ut att få för mycket färg mot slutet kan du lägga en bit aluminiumfolie eller bakplåtspapper över eller eventuellt bara runt kanterna. Ta ut och låt svalna helt. Servera gärna kolaglass eller vaniljglass till.

Recept och foto är hämtat ur boken Lomelinos pajer (Bonnier Fakta) av Linda Lomelino.
Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
10 st

Vintips till maten

Alambre

Alambre

89 kr

Druvig, aningen bränd, mycket söt smak med inslag av fat, pomerans, sultanrussin, ljust muscovadosocker, torkade aprikoser,...

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Björnbärssmulpaj

Björnbärssmulpaj

En mycket lättlagad smuldegspaj med björnbär. Vi serverar gärna denna björnbärssmulpaj med lättvispad grädde men den...

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.