Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Rabarberpaj i långpanna

Vem har sagt att en paj måste vara rund och bakas i pajform? Det här är ett okomplicerat recept på alla vis, som är utmärkt att baka när du inte orkar krångla med pajform!

Vintips till receptet
89 kr

Ingredienser

PAJDEG
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
1/4 tsk flingsalt
1/4 tsk malen kardemumma
125 g smör
3 msk crème fraiche
3–5 msk iskallt vatten

RABARBERFYLLNING
500 g rabarber
1 1/4 dl strösocker
1/2 tsk malen kardemumma
1/4 tsk flingsalt
finrivet skal från 1/2 citron
2 msk majsstärkelse
1 msk färskpressad citronsaft

TILL PENSLING
1 ägg
1 msk mjölk
en nypa flingsalt
1 msk rårörsocker

Gör så här

Pajdegen

1.

Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma i en skål.

2.

Tärna smöret och tillsätt det till mjölblandningen.

3.

Nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.

4.

Tillsätt crème fraiche och vatten (börja med den mindre mängden vatten och öka på om degen känns för torr) och rör ihop med en gaffel. När du kan plocka upp en bit av degen och den håller ihop när du trycker ihop den, då har du tillsatt tillräckligt med vatten. Lägg över degen på en bit plastfolie, platta ut degen något, slå in den i plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme, men gärna över natten.

Rabarberfyllning

5.

Skär rabarbern i bitar. Blanda med socker, kardemumma, salt och citronskal i en kastrull.

6.

Koka upp och låt sjuda i 2–3 minuter tills rabarbern mjuknat en aning och släppt ifrån sig lite vätska.

7.

Rör ut majsstärkelsen i citronsaften i en liten kopp och häll sedan ner den i kastrullen under omrörning. Låt sjuda i cirka 1 minut tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna.

Baka ut och grädda

8.

Värm ugnen till 200°.

9.

Ta fram degen i rumstemperatur. Låt eventuellt ligga framme i 5–10 minuter om den känns för hård.

10.

Kavla ut lite mindre än hälften av degen på en mjölad arbetsyta till en stor rektangel, cirka 27 x 40 cm (3–4 mm tjocklek).

11.

Lägg över på ett bakplåtspapper med en skärbräda eller plåt under. Gör likadant med den andra deghalvan fast kavla den något större.

12.

Lägg på rabarberfyllningen på den mindre rektangeln men lämna cirka 4 centimeter av kanten fri från fyllning. Pensla kanterna med vatten.

13.

 Lägg den större rektangeln ovanpå, tryck till runt kanterna och skär eventuellt kanterna jämnare med en kniv eller pizzaskärare.

14.

Gör mönster runt kanten med en gaffel. Skär ut små stjärnor av den överblivna degen och skär ett par små snitt i pajen.

15.

Ställ in pajen i frysen i 15 minuter. (På så vis håller den formen bättre i ugnen under gräddningen.)

16.

Plocka fram pajen ur frysen och lägg den med bakplåtspapperet på en plåt.

17.

Vispa ägg, mjölk och salt i en liten skål. Pensla pajen med äggblandningen, lägg på degstjärnorna och strö rårörsocker ovanpå.

18.

Skär några snitt i locket och grädda pajen i nedre delen av ugnen i 15 minuter, sänk därefter värmen till 175° och grädda i ytterligare 25–30 minuter tills pajen är gyllenbrun.

19.

Ta ut och låt svalna helt och servera med vaniljglass.

Receptet på denna ljuvliga rabarberpaj i långpanna är hämtat ur Linda Lomelinos bok Lomelinos Pajer (Bonnier Fakta)
Betyg
0 röster
Vad tycker du?
Portioner
12 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.