Krämig pasta med kyckling, soltorkad tomat och kapris
En krämig pasta som riktigt skriker Italien. Här samlas smaker från soltorkade tomater, kapris och parmesan i en härlig kombination. Den här pastarätten passar bäst till ett generöst rödvin med kryddiga toner som kan möta upp rättens sälta och krämiga struktur.
Ingredienser
280 g rustik pasta
500 g kycklinglårfiléer
1 1/2 dl vetemjöl
2 vitlöksklyftor
Olivolja till stekning
1 dl soltorkade tomater i olja + 2 msk av oljan
4 msk kapris
2 dl vitt vin
1 msk koncentrerad kycklingfond
½-1 burk mascarpone
1 dl finriven parmesan + lite mer till servering
1 citron, rivet skal
1 kruka basilika
salt och nymald svartpeppar
Gör så här
1. Koka pastan men ta av den 1 minut tidigare än paketets tidsanvisning.
2. Spar 2 dl av kokvattnet innan du häller av det.
3. Skär kycklingen i små bitar. Vänd den i mjölet.
4. Skala och hacka vitlöken.
5. Hetta upp lite olivolja i en stor panna och bryn kycklingen runtom tills den får lite färg. Tillsätt vitlöken på slutet och låt den steka med utan att få färg.
6. Hacka de soltorkade tomaterna och lägg i dem tillsammans med 2 msk av oljan samt kapris.
7. Häll i vitt vin och koncentrerad kycklingfond och låt det koka ihop 2-3 minuter.
8. Vänd i mascarponen och parmesanen och låt det sjuda ytterligare ca 5 minuter. Späd eventuellt med det resterande pastavattnet om såsen är för tjock. Vill du ha såsen krämigare har du i mera mascarpone.
9. Blanda i citronskalet och smaka av med salt och peppar.
10. Hacka 2/3 av basilikan och vänd ner precis innan servering.
11. Vänd i pastan och dekorera med de resterande basilikabladen. Servera med mer riven parmesan.