Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Kycklingfilé i ugn med kantareller

Saftig kycklingfilé i ugn toppad med en krämig blandning av svamp och äpple ger både smak och textur i varje tugga. Den milda osten smälter över den gratinerade kycklingen och förenas med det knapriga från svampen och en fräsch twist av sötsyrligt äpple. I glaset serverar vi ett rosé vin med friska toner. Perfekt för en lyxig men enkel middag.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

4 kycklingfiléer
50 + 25 g smör
100 g cream cheese
1 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
200 g svamp, gärna kantareller
1 schalottenlök
3 – 4 blad svartkål, alt grönkål
1 litet fast äpple
2 msk hackad färsk timjan, alt 2 tsk torkad
salt och nymald svartpeppar efter smak

Till servering

gärna potatismos, ris eller gryn samt en väldressad sallad

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150°.

2. Skölj och klappa kycklingfiléerna torra.

3. Hetta upp 50 gram av smöret och bryn dem på ganska hög värme så de får färg runtom. Ös med smöret under tiden. Salta och peppra ordentligt.

4. Lägg dem i en ugnsform och stek dem i ugnen till en innertemperatur av 68-70°. Ta ut och låt dem svalna lite.

5. Höj värmen till 225°.

6. Blanda cream cheese och riven ost.

7. Hacka svampen och stek ur vätskan i torr panna om den är plockad.

8. Tillsätt sedan det resterande smöret och stek den på medelvärme ca 6 – 7 minuter.

9. Hacka löken och tillsätt den. Låt den steka med ett par minuter tills den blir mjuk.

10. Repa bladen från mittsträngen på svartkålen och hacka bladen. Vänd i det i svamp- och lökblandningen och låt det steka med någon minut tills det mjuknar.

11. Hacka äpplet och vänd i det samt timjan. Salta och peppra efter smak. Låt svalna lite.

12. Fördela cream cheese-krämen över filéerna och toppa med svampblandningen. Låt dem gratinera i ugnen 5 minuter.

Servera med valfritt tillbehör och sallad.

Tips!

Vill du ha en sås så kan du fräsa ur pannan du nyss stekt kyckling i med ett par dl vitt vin som får koka ner lite innan du smaksätter med en halv hönsbuljongtärning, timjan, honung samt 100 g cream cheese som får koka ihop lite.

Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
1 tim

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER