Labouré-Roi Bourgogne Chardonnay
139 kr
Torrt, smakrikt och elegant - ett bra exempel på hur en Bourgogne Chardonnay ska smaka där citrus, mineral och ekfat står i fokus.
Saftig kycklingfilé i ugn toppad med en krämig blandning av svamp och äpple ger både smak och textur i varje tugga. Den milda osten smälter över den gratinerade kycklingen och förenas med det knapriga från svampen och en fräsch twist av sötsyrligt äpple. I glaset serverar vi ett vitt vin med frisk syra och fyllig karaktär, chardonnay är ett lysande alternativ. Perfekt för en lyxig men enkel middag.
4 kycklingfiléer
50 + 25 g smör
100 g cream cheese
1 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
200 g svamp, gärna kantareller
1 schalottenlök
3 – 4 blad svartkål, alt grönkål
1 litet fast äpple
2 msk hackad färsk timjan, alt 2 tsk torkad
salt och nymald svartpeppar efter smak
Till servering
gärna potatismos, ris eller gryn samt en väldressad sallad
Gör så här
1. Sätt ugnen på 150°.
2. Skölj och klappa kycklingfiléerna torra.
3. Hetta upp 50 gram av smöret och bryn dem på ganska hög värme så de får färg runtom. Ös med smöret under tiden. Salta och peppra ordentligt.
4. Lägg dem i en ugnsform och stek dem i ugnen till en innertemperatur av 68-70°. Ta ut och låt dem svalna lite.
5. Höj värmen till 225°.
6. Blanda cream cheese och riven ost.
7. Hacka svampen och stek ur vätskan i torr panna om den är plockad.
8. Tillsätt sedan det resterande smöret och stek den på medelvärme ca 6 – 7 minuter.
9. Hacka löken och tillsätt den. Låt den steka med ett par minuter tills den blir mjuk.
10. Repa bladen från mittsträngen på svartkålen och hacka bladen. Vänd i det i svamp- och lökblandningen och låt det steka med någon minut tills det mjuknar.
11. Hacka äpplet och vänd i det samt timjan. Salta och peppra efter smak. Låt svalna lite.
12. Fördela cream cheese-krämen över filéerna och toppa med svampblandningen. Låt dem gratinera i ugnen 5 minuter.
Servera med valfritt tillbehör och sallad.
Vill du ha en sås så kan du fräsa ur pannan du nyss stekt kyckling i med ett par dl vitt vin som får koka ner lite innan du smaksätter med en halv hönsbuljongtärning, timjan, honung samt 100 g cream cheese som får koka ihop lite.
139 kr
Torrt, smakrikt och elegant - ett bra exempel på hur en Bourgogne Chardonnay ska smaka där citrus, mineral och ekfat står i fokus.
Smaklökarna jublar till den här favoriten där tillbehören gör rätten
Saftig fläskytterfilé i ugn, marinerad med vitlök och timjan, möter gyllene, rostade rotfrukter i denna smakrika ugnsrätt.