Salame di fichi
Salame di fichi är en sorts fikonkaka från Marche. Kakan är gjord på torkade fikon, blandade med mandel, bitar av valnöt och stjärnanis, smakar utmärkt tillsammans med en god ost och ett dessertvin.

Ingredienser
250 g torkade fikon
0.5 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1⁄2 tsk mald stjärnanis
1 krm färskmalen svartpeppar
1⁄2 dl valnötter
1⁄4 dl mandel
Gör så här
1. Skär bort fikonens stjälkar om det behövs, hacka dem sedan och lägg i en kastrull.
2. Tillsätt vinäger, vatten, anis, svartpeppar och låt koka upp.
3. Låt blandningen puttra under omrörning i ungefär fem minuter tills nästan all vätska är borta (se till att hålla koll hela tiden då det kan gå fort från att vätskan dunstat tills allt är bränt).
4. Under tiden kan du rosta valnötter och mandel i stekpanna tills de är svagt gyllene.
5. Mixa fikonblandningen i en matberedare tills den blivit någorlunda slät, blanda i valnötterna och mandeln tills de är blandade i hela mixen.
6. Forma smeten till en korv och slå in i en ostduk alternativt kökshandduk och låt vila tills den torkat något.
Tips!
7. Du kan förvara din salame di fichi i kylskåp i ungefär en månad.