Moncaro Tordiruta Passito
199 kr
Mångfaldigt prisbelönt sött vin Från Moncaro. Gjort på 100% Verdicchio som fått mogna på ekfat under...
Salame di fichi är en sorts fikonkaka från Marche. Kakan är gjord på torkade fikon, blandade med mandel, bitar av valnöt och stjärnanis, smakar utmärkt tillsammans med en god ost och ett dessertvin.
250 g torkade fikon
0.5 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1⁄2 tsk mald stjärnanis
1 krm färskmalen svartpeppar
1⁄2 dl valnötter
1⁄4 dl mandel
1. Skär bort fikonens stjälkar om det behövs, hacka dem sedan och lägg i en kastrull.
2. Tillsätt vinäger, vatten, anis, svartpeppar och låt koka upp.
3. Låt blandningen puttra under omrörning i ungefär fem minuter tills nästan all vätska är borta (se till att hålla koll hela tiden då det kan gå fort från att vätskan dunstat tills allt är bränt).
4. Under tiden kan du rosta valnötter och mandel i stekpanna tills de är svagt gyllene.
5. Mixa fikonblandningen i en matberedare tills den blivit någorlunda slät, blanda i valnötterna och mandeln tills de är blandade i hela mixen.
6. Forma smeten till en korv och slå in i en ostduk alternativt kökshandduk och låt vila tills den torkat något.
7. Du kan förvara din salame di fichi i kylskåp i ungefär en månad.
199 kr
Mångfaldigt prisbelönt sött vin Från Moncaro. Gjort på 100% Verdicchio som fått mogna på ekfat under...
Läskande dessert som passar utmärkt i sommar! Bubblet ska hällas på när desserterna är placerade på bordet, för en festlig effekt.