Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Salame di fichi

Salame di fichi är en sorts fikonkaka från Marche. Kakan är gjord på torkade fikon, blandade med mandel, bitar av valnöt och stjärnanis, smakar utmärkt tillsammans med en god ost och ett dessertvin.

Ingredienser

250 g torkade fikon
0.5 dl vatten
1 tsk balsamvinäger
1⁄2 tsk mald stjärnanis
1 krm färskmalen svartpeppar
1⁄2 dl valnötter
1⁄4 dl mandel

 

Gör så här

1. Skär bort fikonens stjälkar om det behövs, hacka dem sedan och lägg i en kastrull.

2. Tillsätt vinäger, vatten, anis, svartpeppar och låt koka upp.

3. Låt blandningen puttra under omrörning i ungefär fem minuter tills nästan all vätska är borta (se till att hålla koll hela tiden då det kan gå fort från att vätskan dunstat tills allt är bränt).

4. Under tiden kan du rosta valnötter och mandel i stekpanna tills de är svagt gyllene.

5. Mixa fikonblandningen i en matberedare tills den blivit någorlunda slät, blanda i valnötterna och mandeln tills de är blandade i hela mixen.

6. Forma smeten till en korv och slå in i en ostduk alternativt kökshandduk och låt vila tills den torkat något.

Tips!

7. Du kan förvara din salame di fichi i kylskåp i ungefär en månad.

Betyg
1 röster
Vad tycker du?

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept