Grande Nuit Sauvignon Blanc
99 kr
Friskt och krispigt vitt vin gjort på Sauvignon blanc från Pays d´Oc.
En härlig nordisk sallad med betor, getost, färskpotatis, äpple och riven färsk pepparrot. Koka gärna lite extra färskpotatis dagen före så har du basen till salladen färdig. Har du krutonger över från en annan dag, ta gärna med dem också. Denna sallad går lika bra att göra vegetarisk, bara uteslut bacon. Till en sallad som denna tycker vi ett friskt och fruktigt vitt vin passar bra! Somrigt och gott
140 g bacon (1 pkt)
2 gulbetor
2 polkabetor
400 g kokt färskpotatis
1 syrligt äpple
150 g färsk bladspenat
1 litet romansalladshuvud
2 msk pumpakärnor
½ dl valnötter
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk pumpakärnsolja (kan uteslutas)
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
200 g chèvre
2 cm finriven färsk pepparrot
brödkrutonger (kan uteslutas)
MAJONNÄSDRESSING
1 ägg
1 msk äppelcidervinäger
½ dl kallpressad rapsolja
salt
nymald svartpeppar
1. Stek baconet knaprigt i en panna. Låt svalna.
2. Koka den ena av gulbetorna och bägge polkabetorna i osaltat vatten i cirka 30 minuter. Lägg dem i kallt vatten och dra eller gnugga av skalet. Skär dem
sedan i grova bitar.
3. Skär den andra gulbetan tunt – gärna med mandolin – och lägg i kallt vatten och spara till garnering.
4. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i ägget till dressingen. Låt det koka i 3 minuter och spola sedan kallt. Knäck ägget i ett mixerglas, tillsätt vinäger och mixa tills blandningen tjocknar.
5. Tillsätt nu oljan droppvis under mixning tills du har en tjock majonnäs. Smaksätt med salt och peppar.
6. Dela potatisen i halvor eller kvartar efter hur stora de är. Kärna ur äpplet och skär det i grova bitar.
7. Blanda de kokta betorna, potatis, äpple, spenat, salladsblad, pumpakärnor och valnötter i en stor skål. Toppa med bacon och getost i grova bitar. Ringla över rapsolja och eventuellt pumpakärnsolja och smaka av med vinäger, salt och peppar. Toppa med den tunt skurna gulbetan, riven pepparrot och kanske brödkrutonger.
8. Servera salladen med dressingen i en skål bredvid.
99 kr
Friskt och krispigt vitt vin gjort på Sauvignon blanc från Pays d´Oc.
Smaklökarna jublar till den här favoriten där tillbehören gör rätten
En farligt god och riktigt lyxig hamburgare signerad Fredagskocken. Serveras med ett kraftfullt och fruktigt rött.