Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Sallad med betor, getost och pepparrot

En härlig nordisk sallad med betor, getost, färskpotatis, äpple och riven färsk pepparrot. Koka gärna lite extra färskpotatis dagen före så har du basen till salladen färdig. Har du krutonger över från en annan dag, ta gärna  med dem också. Denna sallad går lika bra att göra vegetarisk, bara uteslut bacon. Till en sallad som denna tycker vi ett friskt och fruktigt vitt vin passar bra! Somrigt och gott

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

140 g bacon (1 pkt)
2 gulbetor
2 polkabetor
400 g kokt färskpotatis
1 syrligt äpple
150 g färsk bladspenat
1 litet romansalladshuvud
2 msk pumpakärnor
½ dl valnötter
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk pumpakärnsolja (kan uteslutas)
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk flingsalt
nymald svartpeppar
200 g chèvre
2 cm finriven färsk pepparrot
brödkrutonger (kan uteslutas)

MAJONNÄSDRESSING
1 ägg
1 msk äppelcidervinäger
½ dl kallpressad rapsolja
salt
nymald svartpeppar

Gör så här

1. Stek baconet knaprigt i en panna. Låt svalna.

2.  Koka den ena av gulbetorna och bägge polkabetorna i osaltat vatten i cirka 30 minuter. Lägg dem i kallt vatten och dra eller gnugga av skalet. Skär dem
sedan i grova bitar.

3. Skär den andra gulbetan tunt – gärna med mandolin – och lägg i kallt vatten och spara till garnering.

4. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i ägget till dressingen. Låt det koka i 3 minuter och spola sedan kallt. Knäck ägget i ett mixerglas, tillsätt vinäger och mixa tills blandningen tjocknar.

5. Tillsätt nu oljan droppvis under mixning tills du har en tjock majonnäs. Smaksätt med salt och peppar.

6. Dela potatisen i halvor eller kvartar efter hur stora de är. Kärna ur äpplet och skär det i grova bitar.

7. Blanda de kokta betorna, potatis, äpple, spenat, salladsblad, pumpakärnor och valnötter i en stor skål. Toppa med bacon och getost i grova bitar. Ringla över rapsolja och eventuellt pumpakärnsolja och smaka av med vinäger, salt och peppar. Toppa med den tunt skurna gulbetan, riven pepparrot och kanske brödkrutonger.

8. Servera salladen med dressingen i en skål bredvid.

Receptet är hämtat ur Tareq Taylors kokbok Mat som gör gott: Ny vardag med Tareq Taylor (Bonnier Fakta)
Foto: Peter Carlsson
Betyg
4 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Krämig tacopaj
1 tim

Krämig tacopaj

Enkel, krämig och supergod tacopaj med klassiska smaker – perfekt till fredagsmyset!

"Så här ska ett fyndvin smaka"
Imponerande dubbelguld till italiensk vit nyhet!

LÄS MER