Periquita White
239 kr
Guldvinnande fynd! Friskt och ungdomligt med smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.
Dessa hemgjorda japanska dumplings steks i sesamolja tills du har en krispig och nötig yta, som döljer en saftig insida gjord på fläskfärs, vitkål och salladslök. Äkta Izakaya-stil som passar utmärkt till fruktigt vitt eller en kall öl.








20 dumpling
Fyllning
Fläskfärs (400-500 gram): Gärna en grovmalen med en fetthalt runt 20-25%.
Vitkål (~300 gram)
Salladslök (4 st)
Shitakesvamp (4 st)
Salt (2 tsk)
Vitlök (3-4 klyftor)
Färsk ingefära (2-3 msk finhackad eller riven)
Sake (2 msk)
Sesamolja (2 msk): Jag använder rostad sesamolja, men vanlig går bra också!
Soja (2 msk): Ljus sojasås, helst Japansk
Nymalen svartpeppar (1 tsk)
En enkel dippsås till gyoza
Risvinäger (1 msk per person)
Ljus soja (1 msk per person)
Chiliolja (1-2 tsk per person)
Sätta ihop och tillaga dina gyoza
Dumpling-wrappers (60 st)
En skål vatten
Sesamolja (för att steka i)
1. Börja med att hacka upp 300 gram vitkål fint. Lägg sedan vitkålen i en bunke, strö över 2 teskedar salt och massera kålen tills den mjuknar. Ställ den åt sidan medan du förbereder resten av ingredienserna. Målet är att snart krama ur vätskan ur kålen.
2. Strimla 4 stycken salladslökar och för över till en stor skål.
3. Skär bort roten och finhacka shitake-svampen.
4. Riv eller finhacka ingefäran.
5. Tillsätt alla ingredienserna i bunken.
6. Pressa 3-4 stycken vitlöksklyftor.
7. Lägg ned 400-500 gram fläskfärs.
8. Tillsätt 2 matskedar vardera av Soja, Sake och Sesamolja.
9. Till sist pressar du vätskan ur kålen och tillsätter i bunken, och kryddar med nymalen svartpeppar. Mixa allting till en smet med en träslev eller knåda med händerna.
10. Plocka fram en plåt och täck med ett bakplåtspapper. Ta även fram en skål med ljummet vatten, samt dina gyoza-wrappers.
Tips: Lägg gyoza-degen i en handduk så att du kan täcka dina degknyten. Annars finns det en risk att de torkar ut.[/step]
11. Börja med att lägga en wrapper i din handflata. Skopa upp strax under en matsked fyllning och lägg i mitten av degknytet. Sedan blöter du ett finger i vatten och stryker runt hela kanten av degen.
Tips: Det är svårt att vika fulla dumplings. Om det är första gången rekommenderar jag dig att använda 0,7-0,8 msk per degknyte.
12. Vik din deg över fyllningen och knip ihop den på ena sidan. Jobba från höger till vänster, och vik ett litet öra med vänsterhanden, pressa till, och fortsätt till vänster tills du har ”stängt dumplingen”.
13. Knyt ihop alla dina dumplings och lägg dem på bakplåtspappret (eller en plåt med majsmjöl på).
14. Hetta upp en stekpanna på medel temperatur. Tillsätt en matsked sesamolja, och stek dina gyoza på den platta sidan i 3 minuter.
15. Efter tre minuter tillsätter du fem matskedar vatten, och täcker direkt med locket. Låt dina dumplings ångas i cirka 3 minuter (de kommer att puffa upp något).
16. Efter tre minuter tar du av locket och låter dem steka i några minuter till. Målet är att de ska bli krispiga under, och om du vill kan du nu ringla över lite sesamolja.
17. Serverar med en enkel gyozasås (vispa samman 1 msk soja, 1 msk risvinäger och lite chiliolja för varje person som ska äta).
Fler dumplingsrecept av Oskar hittar du här – https://riktigarecept.se/recept/asiatiskt/gyoza-japanska-stekta-dumplings/
239 kr
Guldvinnande fynd! Friskt och ungdomligt med smaker av gröna äpplen, krusbär och en hint av grillad citron.