Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Spicy Miso Ramen

En värmande japansk nudelsoppa med smakrik buljong, saftig kyckling och fräscha tillbehör som ägg, vårlök och sidfläsk. Ett recept som maxar umamin med miso, katsuobushi och shitakesvamp. Servera med ett friskt orangevin eller en lätt öl som bryter av mot buljongen.

Vintips till receptet
75 kr

Ingredienser

Ramen-buljongen:
Det viktigaste med ramen-buljongen är att bygga flera lager av komplex smak, som blandar sötma, syra och umami.

Kycklingbuljong (5 dl): Jag använder bong touch of taste.
Vatten (3 dl)
Aromater (2 vitlöksklyftor, 3 cm ingefära, vita delen av en salladslök)
Shitakesvamp (100-150 gram)
Smält ister (2 msk): Om du har det, använd! Det lyfter din ramen till nästa nivå
Salladslök (den vita delen)
Katsuobushi (0,5 dl): Torkade bonito-flakes
MSG (1 msk)
Socker (2 tsk)
Sake (2-3 msk), kan ersättas med mirin eller risvinäger
Tare för Spicy Miso

Tare är en japansk koncentrerad sås som används för att smaksätta olika rätter. Idag gör vi en miso tare, och då använder vi:

Miso (2 msk): Jag använder röd miso, den har mer intensiv smak än vit miso (men båda funkar bra).
Japansk soja (2 msk)
Chiliolja (2 msk): efter smak, hur spicy vill du ha den?

Toppngs:
Ramen-nudlar
Chashu
Nori
Ramen-ägg. Om du inte vill göra det i förväg kan du göra enkla löskokta ägg marinerad i soja.

Böngroddar
Menma
Röd ingefära
Salladslök (1, den gröna delen): Finhackad

Gör så här

1. Stek finhackad vitlök (2 st), hackad salladslök (vita delen) och ingefära (3 cm) i en matsked sesamolja, 30-60 sekunder.

2. Sedan tillsätter du strimlad shitakesvamp (100-150 gram), kycklingbuljong (5 dl) och vatten (3 dl)

Tips: Skär av stammarna från svampen. Stammarna innehåller mycket färg och kan göra din Ramen brun, samt ge en lite bitter smak.

3. Tillsätt sedan 0,5 dl katsuobushi, 1 msk MSG, 2 msk ister, 2 tsk socker och 2 msk sake

4. Låt buljongen koka upp, håll den sedan på låg temperatur i 20 minuter.[ /step]

Viktigt: Genom att koka buljongen långsamt så utvecklar du smakerna utan att ge missfärgning och bitterhet till din soppa.

Steg 2: Koka nudlar

[step]Koka nudlarna i 3-4 minuter (enligt instruktionerna på paketet). Börja koka nudlarna när det är 3-4 minuter kvar på soppan. Nudlarna ska serveras så nykokta som möjligt, så se till att dina toppings är färdiga innan du börjar.

Steg 3: Förbered din tare

5. När nudlarna kokar tar du fram två skålar som du tänker servera i. I botten av varje skål lägger du 1 msk chiliolja, 1 msk soja och 1 msk röd miso. Det här är din tare som smaksätter din spicy-miso ramen.

 

Älskar du Ramen – läs på Oskar blogg för fler varianter som Shoyu ramen.

Betyg
3 röster
Vad tycker du?
Portioner
2 st
Tillagningstid
45 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

Katsu curry.viva
Oskar Boström
30 min

Katsu curry

Japansk snabbmat när den är som bäst!