Black Tower Fruity White
75 kr
Ett fruktigt och uppfriskande vin med toner av päron, honung och mandel.
En värmande japansk nudelsoppa med smakrik buljong, saftig kyckling och fräscha tillbehör som ägg, vårlök och sidfläsk. Ett recept som maxar umamin med miso, katsuobushi och shitakesvamp. Servera med ett friskt orangevin eller en lätt öl som bryter av mot buljongen.








Ramen-buljongen:
Det viktigaste med ramen-buljongen är att bygga flera lager av komplex smak, som blandar sötma, syra och umami.
Kycklingbuljong (5 dl): Jag använder bong touch of taste.
Vatten (3 dl)
Aromater (2 vitlöksklyftor, 3 cm ingefära, vita delen av en salladslök)
Shitakesvamp (100-150 gram)
Smält ister (2 msk): Om du har det, använd! Det lyfter din ramen till nästa nivå
Salladslök (den vita delen)
Katsuobushi (0,5 dl): Torkade bonito-flakes
MSG (1 msk)
Socker (2 tsk)
Sake (2-3 msk), kan ersättas med mirin eller risvinäger
Tare för Spicy Miso
Tare är en japansk koncentrerad sås som används för att smaksätta olika rätter. Idag gör vi en miso tare, och då använder vi:
Miso (2 msk): Jag använder röd miso, den har mer intensiv smak än vit miso (men båda funkar bra).
Japansk soja (2 msk)
Chiliolja (2 msk): efter smak, hur spicy vill du ha den?
Toppngs:
Ramen-nudlar
Chashu
Nori
Ramen-ägg. Om du inte vill göra det i förväg kan du göra enkla löskokta ägg marinerad i soja.
Böngroddar
Menma
Röd ingefära
Salladslök (1, den gröna delen): Finhackad
1. Stek finhackad vitlök (2 st), hackad salladslök (vita delen) och ingefära (3 cm) i en matsked sesamolja, 30-60 sekunder.
2. Sedan tillsätter du strimlad shitakesvamp (100-150 gram), kycklingbuljong (5 dl) och vatten (3 dl)
Tips: Skär av stammarna från svampen. Stammarna innehåller mycket färg och kan göra din Ramen brun, samt ge en lite bitter smak.
3. Tillsätt sedan 0,5 dl katsuobushi, 1 msk MSG, 2 msk ister, 2 tsk socker och 2 msk sake
4. Låt buljongen koka upp, håll den sedan på låg temperatur i 20 minuter.[ /step]
Viktigt: Genom att koka buljongen långsamt så utvecklar du smakerna utan att ge missfärgning och bitterhet till din soppa.
Steg 2: Koka nudlar
[step]Koka nudlarna i 3-4 minuter (enligt instruktionerna på paketet). Börja koka nudlarna när det är 3-4 minuter kvar på soppan. Nudlarna ska serveras så nykokta som möjligt, så se till att dina toppings är färdiga innan du börjar.
Steg 3: Förbered din tare
5. När nudlarna kokar tar du fram två skålar som du tänker servera i. I botten av varje skål lägger du 1 msk chiliolja, 1 msk soja och 1 msk röd miso. Det här är din tare som smaksätter din spicy-miso ramen.
6. När du är redo att servera häller du lite buljong över Taren och rör om med ett par pinnar. Läg sedan nudlarna i taren och toppa med mer buljong.
Steg 4: Servera
Nu är det dags att toppa din ramen.
7. 150-200 gram Chashu: Uppvärmd med gasbrännare och toppad med sesamfrön
8. Ajitsuke Tamago: Hemgjorda ramen-ägg
9. Finhackad salladslök: Den gröna delen
10. Röd ingefära och böngroddar
11. Nori (ett rivet blad) och Menma (fermenterade bambuskott)
Älskar du Ramen – läs på Oskar blogg för fler varianter som Shoyu ramen.
75 kr
Ett fruktigt och uppfriskande vin med toner av päron, honung och mandel.
Gyoza-dumplings har sitt ursprung i Kina och är stekta istället för ångade.