In the MOOD for Rosé
199 kr
Friskt och fruktigt rosévin från soliga Sydafrika med toner av hallon, persika och jordgubbar.
En otroligt läcker asiatisk rätt som är både god och vacker att titta på. Här samlas goda smaker från fyllig tonfisk, frisk lime och het chili i en ljuvlig kombination. I glaset väljer vi ett aromatiskt frisk och fruktigt vin. Vinets aromatiska toner speglar umamin vi hittar i tonfisken medans vinets frukt balanserar hetta från chili och vinets friskhet möter upp dom pigga limetonerna.
Buns
20 g jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker
0,5 dl matolja
Syrad rödlök
0,5 dl ättikssprit
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 rödlök
Chilimajonnäs
2 äggulor
2-3 dl rapsolja
0,5 tsk japansk soja
1 lime, pressad
5 msk chili garlic sause
(Lee kum kee)
1 nypa salt
Avokadoröra
2 avokado, mogna
5-6 droppar citron
salt och svartpeppar
Chili- och
ingefärsdressing
0,5 msk ingefära, riven
0,5 tsk färsk röd chili,
hackad
0,5-1 lime, pressad
0,5 klyfta vitlök
0,5 tsk fisksås
salt
Halstrad tonfisk
300-400 g färsk tonfisk,
2 cm tjocka bitar
chiliflakes
salt och peppar
smör
Till servering:
1 morot
5-6 blad cosmopolitansallad
1 dl crème fraiche
1 kruka färsk koriander
1 msk sesamfrön
lime
Syrad rödlök
1. . Mät upp ättikssprit, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och låt svalna helt.
2. Skala och skiva rödlöken i tunna ringar. Lägg ner löken i lagen och ställ in i kylen och låt stå i minst 1 timme.
3. Mät upp ljummet vatten och smula ner jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja. Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så att bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölblandningen i vätskan. Kör med elvisp och deg- krokar alternativt degblandare i 15 minuter. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek, det tar 40–50 minuter.
4. Vispa äggulor, soja och en nypa salt kraftigt. Häll i oljan droppvis under konstant vispning med elvisp. När du fått en riktigt tjock konsistens, tjockare än vanlig majonnäs, häll i chili garlic sauce och pressad lime. Vispa igen och tillsätt eventuellt droppvis mer olja om den inte blir tillräckligt tjock. Sila chilimajonnäsen så att du får en fin, blank och slät majo. Ställ svalt.
5. Mixa avokado, salt och peppar till en slät röra. Droppa över citron, täck med plastfolie och ställ in i kylen.
6. Mortla alla ingredienser till dressingen till en slät sås. Smaka av.
7. När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar, cirka 30 g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik den ena sidan över den andra. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörpapper, 15 x 15 centimeter. Låt jäsa i 45–60 minuter.
8. Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag brukar köra 3 bullar på varje lager. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar när de har svalnat helt.
9. Salta, peppra och strö lite chiliflakes på tonfisken. Halstra snabbt i en panna med smör, cirka 40 sekunder på vardera sidan.
10. Fyll bullarna med skivor av halstrad tonfisk, avokadoröra, chilimajo, chili- och ingefärsdressingen (knappt 1⁄2 tsk/bun), morotsstrimlor, sallad, syrad rödlök, små spritsade klickar av crème fraiche, rostade sesamfrön och till sist rikligt med koriander.
Servera bunsen i en bambulåda tillsammans med limeklyftor och massor koriander
199 kr
Friskt och fruktigt rosévin från soliga Sydafrika med toner av hallon, persika och jordgubbar.
Äntligen vår och äntligen rosétider! Det vill vi på Viva Vin & Mat självklart fira, och...