Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Paella med kyckling och räkor

Vivas enkla paella med kyckling och räkor är perfekt mat när man ska bjuda många. För extra festlig variant använd hel styckad kyckling med ben och gör egen färsk buljong på skrovet som används i paellan. Toppa med färska skaldjur strax före servering. I glaset ser vi gärna ett fruktigt orange vin! I en rätt som paella hittar vi många smaker och då passar det utmärkt med ett fruktigt vin som kan fånga upp smakbilden. Frukten i vinet balanserar dessutom hettan i rätten. Oslagbar kombination!

Vintips till receptet
119 kr

Ingredienser

400-500 g kycklinglårfilé, gärna ekologisk
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
0,75-1 dl olivolja
1 paket saffran
1 tsk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
1 liten röd paprika
200 g gröna bönor/haricots verts
250 g tomater
3,5 dl Paellaris, parboiled eller avorioris
7 dl höns eller kycklingbuljong
(eller 2 buljongtärningar upplöst i 7 dl vatten)
+ extra vatten för spädning vid behov
2 citroner i klyftor
100 g skalade räkor
(skaldjur till garnering)

Gör så här

1. Skala och hacka tomaterna. Om tomaterna är fasta brukar det gå bra att skala med en bra potatisskalare eller kniv. Annars kan du skära ett kryss i tomaterna och skålla dem några minuter i hett vatten och sedan dra bort skalet.

2. Hacka lök och vitlök.

3. Skär kycklingköttet i bitar.

4. Tärna eller strimla paprika, skär gröna bönor i bitar.

5. Hetta upp rikligt med olivolja i en stor wokpanna/traktörpanna/paellapanna.

6. Fräs kycklingen.

7. Tillsätt lök och vitlök, saffran, paprikapulver, cayennepeppar och grönsaker. Låt fräsa ett par minuter, håll lite koll och rör om så det inte blir bränt.

8. Tillsätt paellaris, tomater, buljong och vatten. Låt sjuda i cirka 20 minuter. Späd med vatten om det kokar torrt.

9. När paellariset känns nästan klart och nästan all vätska kokat in, drag bort från värmen, blanda i skalade räkor, lägg på citronklyftor och låt stå och ånga ett par minuter på eftervärme.

10. Låt var och en pressa över citron efter tycke och smak.

Recept och styling: VIVA
Foto: Emma Mattsson
Betyg
62 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Nanit Orange Organic

Nanit Orange Organic

119 kr

Ett friskt och fruktigt orange vin med välbalanserad mineralitet och toner av stenfrukt, citrusskal och örter.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept