Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Svamprisotto

Den här svamprisotton är fantastisk i sin enkelhet och bjuder på en rik, djup smak. I glaset har du möjlighet att välja mellan ett kryddigt rött vin eller en mjuk och smörigt chardonnay som speglar rättens fylliga ton!

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

300 g Arborioris
250 g färska champinjoner eller skogssvamp (kantareller, karljohan, eller portabello)
1 liten gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl torrt vitt vin
1 liter grönsaksbuljong
50 g smör
2 msk olivolja
50 g riven parmesanost
2 msk hackad färsk persilja
Salt och peppar efter smak
Eventuellt några droppar tryffelolja för extra lyx

1. Värm upp grönsaksbuljongen i en kastrull och håll den varm på svag värme.

2. Skär svampen i skivor. Värm upp en stekpanna och tillsätt 1 msk olivolja och 25 g smör. När smöret har smält, lägg i svampen och stek tills den får fin färg i ca 5-7 minuter. Ställ åt sidan.

3. Tillsätt ytterligare 1 msk olivolja och resten av smöret. Lägg i den finhackade löken och fräs på medelvärme tills den är mjuk och genomskinlig. Tillsätt vitlök och fräs i ytterligare 1 minut.

4. Tillsätt arborioriset i pannan med löken och fräs i 2-3 minuter tills riset är glansigt och lätt genomskinligt. Häll i vinet och låt det koka bort nästan helt.

5. Börja tillsätta den varma buljongen, en slev i taget. Rör om ofta och låt buljongen absorberas innan du adderar mer. Fortsätt tills riset är al dente.

6. När risotton är klar, rör ner den stekta svampen och riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

7. Toppa risotton med hackad persilja och eventuellt lite extra parmesan. Servera genast medan den är varm och krämig.

Tips!

För extra umami och lyx häll några droppar tryffelolja på din svamprisotto.

Betyg
2 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
49 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

fänkålsrisotto
40 min

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER