Casa Marzoni Appassimento Bianco
99 kr
I nära samarbete med familjen Botter har det inom Casa Marzoni-familjen tagits fram en vit appassimento...
En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozzarella! Till en krämig risotto med lite gröna toner passar det utmärkt med ett glas friskt italienskt vitt vin med generös fruktighet som balanserar hettan från chilin.
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
4 stjälkar bladselleri
1 stor fänkål
5 + 2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 liter vatten + ev. lite mer
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl avorioris
3 dl vitt vin,
ljust öl eller bubbel
salt och peppar
5 msk smör
ca 70 g riven parmesan
1 mozzarella,
à 125 g
färsk timjan
1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skiva sellerin och fänkålen tunt (spara fänkålsdillen till servering).
2. Hetta upp en stor kastrull med 5 msk olivolja. Stek lök, vitlök, selleri, fänkål och chiliflakes på medelvärme tills löken är mjuk.
3. Koka upp 1 liter vatten i en annan kastrull. Smula ned buljongtärningarna och håll varmt.
4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills riset börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet eller ölen. Låt koka i cirka 2 minuter.
5. Tillsätt en skopa av den varma buljongen i riset. Rör om. Häll på en ny slev när vätskan har kokat in. Rör runt i risotton. Fortsätt att mata risotton med buljongen. Är risotton för lös? Låt den koka ihop utan att du tillsätter mer buljong. Är den för fast? Tillsätt mer buljong. Risotton är klar när riset har en liten kärna i mitten.
6. Ta risotton från värmen. Tillsätt salt, peppar, smör och riven parmesan.
7. Riv mozzarellan i mindre bitar.
8. Lägg upp risotton, strö över mozzarella, timjan, fänkålsdillen, chiliflakes och ringla över resterande olja. Och varför inte toppa med en vacker krasse-blomma när säsongen tillåter?
99 kr
I nära samarbete med familjen Botter har det inom Casa Marzoni-familjen tagits fram en vit appassimento...
Ugnsbakad torskrygg och sparris är en svårslagen kombination, speciellt när mötet sker via en krämig risotto.
Vegetarisk pasta med ugnsrostad blomkål. Den nötiga karaktären från den rostade blomkålen och salviasmöret passar ihop med ett vitt vin med fräschör och aromatik.