Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozzarella! Till en krämig risotto med lite gröna toner passar det utmärkt med ett glas friskt italienskt vitt vin med generös fruktighet som balanserar hettan från chilin.

Vintips till receptet
99 kr

Ingredienser

1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
4 stjälkar bladselleri
1 stor fänkål
5 + 2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 liter vatten + ev. lite mer
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl avorioris
3 dl vitt vin,
ljust öl eller bubbel
salt och peppar
5 msk smör
ca 70 g riven parmesan
1 mozzarella,
à 125 g
färsk timjan

Gör så här

1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skiva sellerin och fänkålen tunt (spara fänkålsdillen till servering).

2. Hetta upp en stor kastrull med 5 msk olivolja. Stek lök, vitlök, selleri, fänkål och chiliflakes på medelvärme tills löken är mjuk.

3. Koka upp 1 liter vatten i en annan kastrull. Smula ned buljongtärningarna och håll varmt.

4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills riset börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet eller ölen. Låt koka i cirka 2 minuter.

5. Tillsätt en skopa av den varma buljongen i riset. Rör om. Häll på en ny slev när vätskan har kokat in. Rör runt i risotton. Fortsätt att mata risotton med buljongen. Är risotton för lös? Låt den koka ihop utan att du tillsätter mer buljong. Är den för fast? Tillsätt mer buljong. Risotton är klar när riset har en liten kärna i mitten.

6. Ta risotton från värmen. Tillsätt salt, peppar, smör och riven parmesan.

7. Riv mozzarellan i mindre bitar.

8. Lägg upp risotton, strö över mozzarella, timjan, fänkålsdillen, chiliflakes och ringla över resterande olja. Och varför inte toppa med en vacker krasse-blomma när säsongen tillåter?

Recept är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av Siri Barje.
Betyg
7 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
40 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept