Bouchard Aîné & Fils Pinot Noir
99 kr
En elegant och druvtypisk pinot noir från ett prestigefyllt vinhus i hjärtat av Bourgogne.
Risotto med rödbetor och rostade hasselnötter är riktig comfort food som vi gärna njuter av när höstrusket står vid dörren. Parmesanen och hasselnötterna bidrar till en härlig umamiton i rätten och rödbetan skänker risotton ett extra djup. Servera risotton tillsammans med ett rött vin som kan spegla rödbetans höstiga smak och umamitonerna från osten.
2 dl hasselnötter
ca 4 stora rödbetor
1 påse Mâchesallad eller liknande
Parmesan
Risotto
1-2 msk olivolja
3 dl Avorio- Arborio- eller Carnaroliris
2 schalottenlökar
1 dl torrt vitt vin
Ca 1 l hönsbuljong eller grönsaksbuljong
2 dl färskriven parmesanost
salt & peppar
persilja
1. Värm sätt ugnen på 200 grader (gärna varmluft) och ställ in en plåt med hasselnötterna.
2. Låt hasselnötterna rostas medan ugnen blir varm, passa noga så att de inte bränns.
3. Ta ut hasselnötterna och gnugga dem i en kökshandduk för att få bort det mesta av skalen. Hacka dem sedan och ställ åt sidan.
4. Tvätta och skala rödbetorna och skiva dem tunt.
5. Lägg på en plåt, ringla över lite olivolja och flingsalt.
6. Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter tills de är halvtorkade. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut kondens för bästa konsistens.
7. Värm buljongen i en kastrull och håll varmt.
8. Riv parmesanosten.
9. Finhacka schalottenlöken och stek på medelvärme i rikligt med olja tills den har blivit genomskinlig.
10. Häll på riset och och höj värmen.
11. Låt fräsa någon minut tillsammans med löken, rör om så att det inte bränner fast.
12. Häll på vinet och låt det ångas bort.
13. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör om ofta. Låt risotton sjuda och buljongen gå in i riset. Den är klar när riset bara har ett litet tuggmotstånd kvar vilket brukar ta cirka 20 minuter.
14. Ta bort från värmen och vänd ner parmesanosten och lite hackad färsk persilja.
15. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
16. Servera direkt tillsammans med rödbetorna, salladen och de rostade hasselnötterna samt mer parmesan för den som önskar det.
99 kr
En elegant och druvtypisk pinot noir från ett prestigefyllt vinhus i hjärtat av Bourgogne.
En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Utmärkt med ett glas frisk och fruktigt italienskt vin.
Bästa kockknepet för att laga riktigt god mat är att koka din egna buljong!