Ugnsstekt fläskkarré med rustik kryddning, äppelsås och rostade rotsaker
En rustik rätt med lågtempererad ugnsstekt fläskkarré som man antingen kan låta gå lite längre i ugnen och servera som pulled pork eller lite kortare tid för att kunna skiva upp karrén i fina skivor. Ugnsstekt fläskkarré med höstiga tillbehör passar mycket bra med ett medelfylligt rött vin.



Ingredienser
1 bit fläskkarré (gärna ekologisk), ca 700-800g
Marinad:
2 msk soja
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk honung
1 tsk kummin
3 st. stjärnanis
1 krm rosmarin
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk kryddnejlika
2 krm peppar
(0,5 msk liquid smoke)
Äppellag:
2 dl äppeljuice
1 msk äppelcidervinäger
1 msk soja
Övrigt:
1 gul lök
Tillbehör:
Ugnsbakade blandade rotsaker eller säsongens ugnsrostade grönsaker
Sås:
Stekskyn
1,5-2 msk redningsmjöl eller maizena
1,5 dl grädde
Salt och peppar efter smak
Gör så här
1. Mortla gärna de torra kryddorna något. Blanda med resten av ingredienserna i marinaden.
2. Häll i en plastpåse och lägg ned köttet. Låt gärna köttet marinera över natten i kylen. Vänd på påsen några gånger så att köttet tar smak av kryddorna runt om.
3. Torka av marinaden.
4. Skär löken i bitar. Bryn fläskfilen runt om i stekgryta med löken, salta och peppra på ytan (ca 1 tsk salt och 2 krm peppar).
5. Tillsätt äppellag och efterstek i ugns på 150 grader i 2,5 timme.
6. En kortare stektid ger en stek som går att skiva upp snyggt, medan en längre stektid blir mer som ”pulled pork” och köttet faller isär. Eller bryn först i panna och sedan lägg steken i stekpåse med äppellagen om du inte har en stekgryta.
7. Förbered grönsakerna när 30 minuter av köttets tillagningstid återstår, blanda rotsakerna/grönsakerna med olja och salt.
8. Lägg i ugnsform och låt steka under tiden köttet tillagas.
9. När du tagit ut köttet kan du skruva upp ugnsvärmen till 225-250 grader och låta grönsakerna steka lite längre och få mer färg medan du gör såsen.
10. Låt karrén vila i folie medan du gör såsen.
11. Blanda stekskyn med grädde och redningsmjöl. Låt såsen få ett uppkok.
12. Smaka av om det behövs salt och peppar. Mängden redningsmjöl kan behöva anpassas beroende på hur mycket sky som bildas och vilken typ av redningsmjöl som används.
13. Servera köttet med ugnsrostade grönsaker.