Château Pierre de Montignac
164 kr
Nyanserad, fruktig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, ceder, kaffe och vanilj.
Ett smakrikt recept där kycklingen får sällskap av en krämig sås smaksatt med citrus och kardemumma som serveras med rustika rotfrukter och krispiga grönkålschips. Utmärkt att servera tillsammans med ett lite lättare rödvin från Frankrike.
4 kycklingbröstfiléer
salt och peppar
1 vitlöksklyfta
1 bananschalottenlök
4 dl grädde
1 msk soya
0,5 apelsin – zest och saft
1 msk kycklingfond
0,75 tsk kardemummakärnor
1 tsk mjöl
1 msk grädde eller mjölk till redning
Till servering
ca 1 kg blandade rotsaker,
t ex morötter, potatis och palsternacka
0,5 dl pistagenötter, hackade
Grönkålschips
100 g grönkål
3 msk olivolja
flingsalt
Grönkålschips
1. Börja med att göra grönkålschipsen. Sätt ugnen på 175C.
2. Skär bort mittenstammen på grönkålen och riv bladen i lagom stora bitar.
3. Skölj grönkålen och torka den lätt med hushållspapper.
4. Blanda grönkål med olivolja och flingsalt i en bunke, och massera in olivoljan i bladen.
5. Bred ut bladen på en plåt med bakplåtspapper, och se till att de inte ligger för tätt.
6. Sätt in plåten i mitten av ugnen, och ta ut den efter ca 12-13 minuter. Passa noga så att det inte bränns.
7. Grönkålschipsen ska fortfarande vara mörkt gröna, och frasiga.
8. Förvara i en tät burk ifall du gör dem i förväg.
Tips!
9. Alla grönkålschips kommer inte att gå åt, ställ gärna fram det som blir över i en skål på bordet.
Rotfrukter
10. Skölj rotfrukterna, skär dem i bitar och lägg dem i en ugnsform. (Formen bör vara av den storleken att även en form med kycklingfiléer ska få plats bredvid i ugnen.)
11. Ringla lite olivolja över rotfrukterna, och ställ in i mitten av ugnen på 225C i ca 35-40 minuter. Rör om då och då.
12. Hacka pistagenötterna och ställ åt sidan.
Kyckling
13. Salta och peppra kycklingbröstfiléerna, och bryn den runt om i en stekpanna.
14. Flytta sedan över dem till en smord ugnsform.
Sås
15. Pressa vitlöken, hacka löken och bryn i olja eller smör i en stekpanna.
16. Tillsätt grädde, soya, skal och saft av en halv apelsin, fond och mortlade kardemummakärnor i pannan.
17. Låt koka upp, och red sedan såsen med 1 tsk mjöl som du skakat samman med 1 msk grädde eller mjölk. (Att reda med t ex Maizena går också bra.)
18. Ställ in formen med kycklingfiléerna i ugnen när det är ca 15 min kvar av tiden för rotfrukterna. Kycklingen är klar när saften som rinner ur den vid ett snitt på djupaste stället är klar och köttet är vitt.
Servering
19. Skär kycklingfiléerna i sneda bitar, och lägg upp på tallrik ihop med rotfrukter. Garnera rotfrukterna med de hackade nötterna, och ringla sås över kycklingskivorna. Toppa varje tallrik med lite grönkålschips.
164 kr
Nyanserad, fruktig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, kakao, ceder, kaffe och vanilj.
139 kr
Ett lättare elegant rött vin som är perfekt till lättare kötträtter som fläsk, fisk eller kyckling.
En riktigt fräsch kycklingrätt med örtiga inslag som serveras till rykande het pasta.