Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Citrusmarinerad helstekt kyckling

Gott, fräscht och nyttigt - precis som man vill ha det! Citrusmarinerad helstekt kyckling med blomkål blir en riktig nyttig och god festmåltid så passa på att samla familjen och njut. Till helstekt kyckling väljer vi ett vin med frisk syra och fruktighet. Det balanserar citrusens syrlighet i rätten och kompletterar kycklingens milda, saftiga smak.

Ingredienser

Kyckling & marinad:
1 ekologisk kyckling, gärna från Bosarp
1 msk soja
2 msk olja
1/2 msk honung
saft och zest (det gula rivna skalet) från en citron
saft från en apelsin
2 klyftor vitlök, pressade
2 krm peppar
1 tsk salt

Rostad blomkål & grillad citron:
1-2 blomkålshuvuden
2-3 msk olivolja
2 citroner, klyftade
flingsalt
rosmarin, torkad eller färsk
salt

Tillbehör:
morot som råkost

Gör så här

1. Blanda ihop marinaden. Försök att med pekfingret eller en tesked försiktigt lossa skinnet på några ställen och göra ”kanaler” på varje sida av kycklingen där du petar in det mesta av marinaden och masserar ut så att marinaden fördelar sig under skinnet.

2. Pensla resten av marinaden på insidan av kycklingen samt ovanpå skinnet. Lägg kycklingen med marinad i en påse i kylen, gärna ett par timmar i förväg eller över natten.

3. Värm upp ugnen till ca 160-170°C. Lägg kycklingen i en ugnsform, salta och peppra något. Stek i ugn tills köttet är vitt och köttsaften är klar. Detta tar olika lång tid beroende på hur stor kycklingen är. En stor ekologisk kyckling på ca 2 kilo tar mellan 1,5 timme till 2 timmar. Använder du termometer ska den visa runt 68°C i den innersta delen av låret (temperaturen stiger då till runt 70°C efter att du tagit ut den, vilket är säkerhetstemperaturen för kyckling). Vissa delar kan fortfarande ha rosaaktigt kött och det är helt normalt. Att benen lossnar lätt och köttsaften är klar, är bästa sättet att se om kycklingen är klar. Låt gärna kycklingen vila 10-15 minuter innan servering.

4. Skiva blomkålen så tunt det går. Låt gärna rotstocken sitta kvar så håller den ihop bättre och blir till snygga ”träd”. Det kommer att smula lite ändå, men det gör inget.

5. Skär citronerna i klyftor. Lägg blomkålen och citronklyftor på en bakpappersklädd plåt.

6. Ringla över 2 msk olivolja, flingsalt och rosmarin. Ställ plåten i ugnen ca 25-30 min. Det går bra att göra det i slutet av kycklingens tillagningstid. Om formen med kyckling ej får plats på samma plåt som potatis/blomkål, ställ formen på ett galler. Om du inte har varmluftsugn, byt plats med plåten någon gång under tillagningen så både kyckling och blomkål får över- och undervärme.

Recept: Ecoviva – ekologisk matkasse
Foto: Emma Mattsson
Betyg
13 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
2 tim 10 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

citronkyckling
30 min

Citronkycklingpasta

En riktigt fräsch kycklingrätt med örtiga inslag som serveras till rykande het pasta.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER