Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Vitlöksbakad palsternacka med kålrabbi- och linsrisotto och brynt svamp

Ljuvligt goda palsternackor som serveras med en kålrabbi- och linsrisotto som toppas med brynt svamp. Till rätten väljer vi ett kryddigt rödvin med fyllig kropp där vinets frukt på ett utmärkt sätt möter upp de söta tonerna som vi hittar i palsternackan. Gott och veganvänligt!

Vintips till receptet
129 kr

Ingredienser

Vitlöksbakad palsternacka
300 g palsternackor
1-2 vitlöksklyftor
500 g valfri svamp
olivolja och salt

Kålrabbi- och linsrisotto
300 g kålrabbi
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl vitt vin
6 dl vegetarisk buljong
3 dl kokta röda linser
1 msk näringsjäst (kan uteslutas)
olivolja och salt

Gör så här

1. Värm ugnen till 225° C. Skala och skär palsternackorna i stavar och lägg de på en ugnsplåt. Ringla över lite olivolja och salt och blanda runt. Ugnsbaka i c:a 30 minuter tills de har en fin rostad färg.

2. Skala kålrabbin och skär bort nedersta centimtern. Tärna sedan kålrabbin i ½ centimeters tärningar.

3. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.

4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja i en vid kastrull. Häll i vinet och låt det koka i en minut. Tillsätt ca 3 dl av buljongen. Koka risotton på̊ låg temperatur och rör om hela tiden. Späd vartefter med den resterande buljongen (tillsätt vatten om mer vätska skulle behövas). Efter ca 10 minuter tillsätt kålrabbin. Låt det puttra vidare i ca. 10-15 minuter tills riskornen mjuknat men har ett lätt tuggmotstånd kvar, tillsätt då linserna och näringsjästen. Smaka av med salt och servera direkt.

5. Ansa och skär svampen i önskad storlek. Värm en stekpanna med olivolja till medelhög temperatur. Stek svampen ca 5 minuter tills den är fint brynt.

6. Lägg upp risotton i djupa tallrikar och toppa med palsternackor och svamp.

Betyg
5 röster
Vad tycker du?
Portioner
4 st
Tillagningstid
50 min

Vintips till maten

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Fler goda recept

vegetarisk tacopaj
1 tim 30 min

Vegetarisk tacopaj

En festlig paj som passar lika bra till fredagsmiddagen som till buffén. Den smakrika tacokryddningen gör pajen till en rätt som går hem hos både stora och små.

Fransk finess i fin flaska
Nytt klassiskt franskt rosé i beställningssortimentet: "Överraskande rosé med mycket smak"

LÄS MER