P.LEX Prosecco Brut
125 kr
P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis och The Wine Team....
Viva Vin & Mat träffar Petter Alexis. Som säkert de flesta vet är han musiker, konstnär, supermångsysslare och sommerlier. Han är också upphovsmannen till vinerna under varumärket P.Lex. Viva Vin & Mat ställde några snabba frågor
När började du intressera dig för vin på ett professionellt sätt?
– I samband med att jag skulle lansera P.Lex Prosecco ville jag förstå helheten och vilken typ av vin jag ville sälja, så jag anmälde mig till en sommelierutbildning. Jag hade svårt i skolan men här kom jag ut som kurs-2:a och fick stipendium. Jag insåg att det här var något jag älskade och också hade läggning för. Därefter började jag involvera mig i restaurangvärlden och idag är jag med och driver Hotel Granen i Åre. Där har vi en stor italiensk vinlista som jag byggt upp. Den har vunnit pris 2017, 2018 och 2023 som ”Sveriges bästa italienska vinlista”.
Vilken vinregion i världen ligger dig varmast om hjärtat?
– Helt klart Piemonte med sin viktiga röda druva nebbiolo. Jag är generellt ett stort fan av italienska viner, inte bara de kraftiga röda vinerna alltså. Landskapet är fantastiskt, maten är enastående och känslan av att bara vara där är som att befinna sig i en saga. När man till det lägger vinet och dessutom människorna… jag är helt såld!
Vilken typ av vin delar du helst med goda vänner?
– Jag tycker att som starter är prosecco klockrent. Det är alltid lite nostalgiskt för mig då mamma drack det i Italien när vi var små. Att servera prosecco ¨är ett enkelt sätt att ”få igång allt”. Det är en bra aptitretare och det passar utmärkt till småtugg. Längre fram i en måltid skulle jag kliva på vitt vin, typ Pinot Grigio, och efter det jobba mig upp mot Nebbiolo. Till en sittande middag med grillat hade jag valt min Reserva från Portugal. Den fungerar fint, speciellt om man lagar maten lite som de gör i Alentejo. Jag gillar för närvarande grillade grönsaker, gärna med sötpotatis och fetaost.
Vilken är din bästa mat-vinkombo till P.Lex Prosecco?
– Ta chips, strö ut det på tidningspapper, dra på löjrom, rödlök, crème fraiche och sprid runt det snyggt över. Servera som ett enkelt tilltugg. Supergott!
P.Lex Prosecco är en verklig trotjänare om man frågar svenska folket. Den lanserades redan 2013 och har funnit på hyllorna på Systembolaget ända sedan dess. Ett bättre bevis på att det är mångas favorit på bubbelhyllan kan vi inte tänka oss. Kanske ligger hemligheten i att P.Lex Prosecco kombinerar hög kvalitet och ett riktigt bra pris. P.Lex Prosecco hittar du på hyllan i ett stort antal butiker runt om i landet. Finns den inte i din butik går den bra att beställa med ett fåtal dagars leveranstid.
125 kr
P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis och The Wine Team....
En underbar frukost, brunch eller lunch från den omtyckta kokboken "Min plats på jorden" signerad Petter Alexis Askergren.
Pappas potatispizza gjordes på en vanlig, rektangulär svenne-ugnsplåt, i hyresrätt-på-Södermalm-ugn. /Petter Alexis Askergren