P.LEX Prosecco Brut
125 kr
P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis och The Wine Team....
Stek skivor av gott bröd i smör och toppa med ett pocherat ägg, och lägg gärna på en skiva skinka också. Sen dränker du allt i hollandaisesås. Om jag vill lyxa till det rejält åker jag till Grand Hôtel i Stockholm och äter deras brutalt goda Ägg Benedict. Men sju timmar rakt västerut på Kosteröarna kan man få samma rätt, lagad av Kristian, som är nästan ännu vassare! Receptet kommer från min kokbok- Min plats på jorden. /Petter.
gott bröd
smör till stekning
ägg
salt och ättika till pochering
lufttorkad skinka
ev färska örter
Hollandaise
200 g smör
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
några pepparkorn
3–4 äggulor
salt
cayenne
pressad citron
ev. tabasco
1. Sjud vatten i en kastrull, ha i salt och en skvätt vinäger eller ättika.
2. Rör runt i vattnet med en träslev och knäck försiktigt ner ett ägg i vattenvirveln.
3. Ta upp med hålslev efter 3 minuter. (Annars blir det nästan godare med stekt ägg, och mindre omständligt.)
4. Det viktigaste är hollandaisen. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan.
5. Koka upp vatten, vinäger, citronsaft och pepparkorn och låt sjuda tills ungefär hälften kokat bort.
6. Sila reduktionen och häll tillbaka i kastrullen.
7. Sätt på svag värme och ha i äggulorna.
8. Värm tills det tjocknar och vispa i botten så att det inte blir stekt ägg. Använd helst en svennevisp, det är lite lättare än med ballongvisp.
9. Ta kastrullen från spisen och vispa ner det smälta smöret lugnt å fint. Vill du ha nötigare smak bryner du det sista av smöret och vispar ner det med.
10. Smaka av med salt, cayenne och mer citron. Jag brukar ta i lite mer vinäger också och någon droppe tabasco.
125 kr
P.lex Prosecco är ett bubbel framtagen av artisten tillika sommeliern Petter Alexis och The Wine Team....
"En paradrätt på Koster. Här är det bra när Kristian håller sig borta från chilin och spelar med rena smaker. Koster ligger inte i Thailand." / Petter Alexis Askergren
Vid sidan om nöjet att fiska makrillen så är det ju en fantastiskt god fisk att äta också. Doppa den pinfärsk i min umamisås och sluka direkt/ Petter Alexis Askergren