Sparrispasta med örter och rostad mandel
En ljuvligt vårig pastarätt med sparris, färskost, örter och citron som vi toppar med mild rostad mandel. Till denna vårdoftande pasta väljer vi ett vin med frisk syra och fina aromatiska toner. Den pigga syran i vinet balanserar syrligheten vi hittar i pastan som kommer från citron och mynta. Vinets aromatiska toner passar bra till umami. Både mandel och parmesan som vi toppat pastan med här är umamidrivna och blir pricken över i:et på denna goda pastarätt.





Ingredienser
1 klyfta vitlök
1 bananschalottenlök, hackad
1 knippe grön sparris
3-4 stjälkar salladslök
1 kruka/knippe persilja
1 kruka mynta
1 ekocitron, zest samt saft
1 paket (ca 200g) färskost (Philadelphia eller liknande)
salt och nymald svartpeppar
Pasta t ex fettucini,
tagliatelle eller spaghetti
Topping
75 g rostad flagad mandel
parmesan
Gör så här
1. Rosta den flagade mandeln försiktigt i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.
2. Koka upp pastavatten.
3. Tvätta sparrisen och knäck av den understa delen av stammen. Ställ sparrisen i ett högt glas med iskallt vatten så att den blir lite spänstigare om den känns lite trött.
4. Hacka lök, salladslök och vitlök fint. (Vitlöken kan uteslutas.)
5. Häll färskosten i en skål. Riv ner citronzest från ¾ av citronen i färskosten och pressa ner saften från ungefär halva citronen. Hacka persilja och mynta och rör ner i färskoströran. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
6. Dela sparrisen i lagom stora bitar.
7. Koka pastan.
8. Medan pastan kokar, fräs lök och vitlök försiktigt i olivolja. Häll över sparrisen och låt den steka med en liten stund, den ska fortfarande vara al dente. När pasta är klar, häll av pastavattnet och spara cirka 1 dl.
9. Vänd ner oströran och salladslöken över sparrisen och låt den bli varm, späd med pastavattnet till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Häll sparrissåsen över den varma pastan och rör om. Servera direkt tillsammans med rostad flagad mandel och eventuellt nyriven parmesanost.