Ost och vin – 3 vanliga fel på ostbrickan
Ost älskar att serveras i sällskap av vin men det finns vissa vanliga misstag man bör undvika för att varken osten eller vinet ska hamna i dålig dager. Vi listar de 3 mest vanliga felen på ostbrickan.
Misstag 1:
Du serverar för många ostar och ingen passar riktigt till vinet. Det är lätt att gå lös i ostaffären och köpa med sig ett helt gäng goda ostar i en himla massa olika stilar men sakta lite i backarna och håll dig till två- tre stycken som kan matcha vinet du tänker servera. Fråga gärna i butiken efter ostar som passar till vinet du vill dricka. Personalen i en bra ostaffär brukar ha bra koll på vilka ostar som funkar bäst till ett specifikt vin. Ett stalltips är annars att välja vin och ost från samma område, då brukar de också passa bra ihop. Till exempel Münster och Gewurstraminer från Alsace.
Misstag 2:
Vindruvor, detta klassiska tillbehör på ostbrickan som både är snyggt och gott men inte just till vin. Det kan tyckas paradoxalt att vindruvor, själva huvudingrediensen i vin, inte är goda att avnjutas tillsammans med vin. För det är det tyvärr inte. Druvorna gör att vinet känns kärvt och surt. Så spara dessa frukter till din fruktsallad istället. Vill du ha något fruktig till osten föreslår vi marmelad eller möjligtvis färska fikon. Rostade valnötter som fått marineras i honung med lite rivet citronskal eller rosmarin i är annars ett säkert kort till många ostar.
Misstag 3:
Osten är för kall. En kylskåpskall ost är en trist ost. Serverar du osten alltför kall kommer inte alla dess smaker till sin rätt. Plocka fram osten en bra stund innan du ska servera den, en halvtimme eller mer för att alla dess smakegenskaper ska få fritt spelrum.