Mommessin Beaujolais Splendeur Nature
139 kr
"Fynd! En ekologisk beaujolais med rätta känslan till ett mycket rimligt pris."
Ostbricka är en populär anrättning världen över. Den serveras med aperitif, som dessert och på buffén. På en ostbricka samlas många smaker och intrycket kan bli spretigt.
Traditionellt sätt har vi valt ett rött vin till ostbrickan. Detta kan dock bli en utmaning för blandningen av ostar som samlats ihop då tanninerna i ett rött vin kan krocka med de krämiga och mildare ostarna. Ett strävt rödvin står sig däremot utmärkt mot de smakrikare hårdostarna. Så hur ska vi tänka när vi väljer vin till ost? Detta ska vi bena ut nu.
Comté, appenzeller och vällagrad gruyère, är alla tre exempel på smakrika hårdostar som klarar av att balansera tanniner i ett strävare rödvin. Här kan vi alltså trycka på med ett kraftfullt vin till osten. Välj gärna ett lite tuffare vin som Grandiosa Cabernet Sauvignon, Châteauneuf-du-Pape, Chianti classico, klassisk Bordeaux, eller varför inte en Nebbiolo från Piemonte.
Går vi över till de opastöriserade ostarna med vitmögelostskal blir de genast lite klurigare. Brie de maux och Camembert kan ha en ganska skarp smak. Här får vi igen tänka på balansen, dessa ostar kräver ett smakrikt vin med karaktär och med samma krämig konsistens som vi finner i osten. Säkra kort är fylliga vita eller orangea viner som chardonnay och pinot gris. Är inte osten helt mogen och har en kritig kärna är även champagne både en klassisk och lyckad kombination.
De mildare kittostarna, Altesse, Epoisses och Münster passar också bra ihop med rödvin, men i en mycket lättare och mjukare stil. När man väljer vin till mat är balans A och O, i allmänhet när man parar mat med vin är det viktigt att tänka på hur vinet känns i munnen och hur munkänslan är på det man ska äta, sen försöka föreställa sig hur konsistenserna kommer att fungera tillsammans. Till en kittost väljer vi alltså mjuka röda viner med snällare tanniner som kan möta ostens krämiga struktur. Det kan till exempel vara en mogen rioja, pinot noir eller en mjuk beaujolais. Vi rekommenderar Mommessin Beaujolais Splendeur Nature, en rödfruktig klassisk beaujolais.
Ser vi till de vita ostarna så är getost en av de mest populära. Den är inte bara en favorit på ostbrickan utan också huvudingrediens i många omtyckta maträtter. Getost har en naturligt hög syra vilken gör att den är en klassisk parhäst till druvan sauvignon blanc som genererar i viner med just hög syra vilket skapar en förnämlig balans.
Till Chevrésallad passar en fruktigare sauvignon bättre då de beska salladsbladen kräver fruktighet. Välj då en sauvignon blanc från varmare breddgrader som Nya Zeeland, Australien eller Chile. Getosten i sig fungerar också utmärkt med europeisk sauvignon blanc. Använd vår vin-filtreringsfunktion för att hitta rätt vin!
Fårost som den spanska osten manchego är en relativt mild och snäll hårdost. Till en ung manchego passar ett blommigt och fruktigt vin med snälla tanniner som tillåter ostens delikata toner växa.
En lagrad manchego utvecklar lite skarpare toner och till dessa kan man trycka på med ett smakrikare vin – gärna en rioja med ålder, mjuk kropp och toner av torkad frukt eller en mjuk portugis.
Blå och grönmögelost då? Dessa ostar är både salta och skarpa i smaken och söta viner balansera dessa bäst. Dessertviner genererar i en fin och välstämd smakbild. Röda söta viner fungerar också bra. Tänk bara på hur gott det är med stiltonost och glögg vid jul. Glögg dricker vi dock bara under den korta julperioden så under årets resterande månader rekommenderas vintage port. Ett vin med kraftfull tanninstruktur och sötma, detta vin serveras med fördel till de skarpaste av ostar. Den lyckade kombinationen gör att osten upplevs mindre fet och salt samtidigt som vinet känns elegantare.
Vill man inte dricka dessertvin så står sig ett fylligt och fruktigt vin också fint till de smakrika och salta ostarna. Vi rekommenderar:
Slutligen: för att alla smaker och intryck ska samsas är det lättast att hitta ett vitt vin som passar. Ett vitt vin med lite restsötma och avrundade syror balanserar ostarnas sälta och strukturer bra. En riesling med oljig munkänsla och restsötma, ett aromatiskt vin som gewurztraminer eller en koncentrerad pinot gris från Alsace är alternativ som med fördel kan paras ihop med det mesta på brickan.
Lycka till nu med att välja vin till ost!
139 kr
"Fynd! En ekologisk beaujolais med rätta känslan till ett mycket rimligt pris."
Ost älskar att serveras i sällskap av vin men det finns vissa vanliga misstag man bör...