Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil
TIPS! Fyll i din vinprofil och få utvalda tips på vin och mat! Klicka på profilikonen längst upp för att göra dina val.

Välj rätt vin till ost!

Ostbricka är en populär anrättning världen över. Den serveras med aperitif, som dessert och på buffén. På en ostbricka samlas många smaker och intrycket kan bli spretigt.

Traditionellt sätt har vi valt ett rött vin till ostbrickan. Detta kan dock bli en utmaning för blandningen av ostar som samlats ihop då tanninerna i ett rött vin kan krocka med de krämiga och mildare ostarna. Ett strävt rödvin står sig däremot utmärkt mot de smakrikare hårdostarna. Så hur ska vi tänka när vi väljer vin till ost? Detta ska vi bena ut nu.

Hårdostar

Comté, appenzeller och vällagrad gruyère, är alla tre exempel på smakrika hårdostar som klarar av att balansera tanniner i ett strävare rödvin. Här kan vi alltså trycka på med ett kraftfullt vin till osten. Välj gärna ett lite tuffare vin som Grandiosa Cabernet Sauvignon, Châteauneuf-du-Pape, Chianti classico, klassisk Bordeaux, eller varför inte en Nebbiolo från Piemonte.

Opastöriserad ost

Går vi över till de opastöriserade ostarna med vitmögelostskal blir de genast lite klurigare. Brie de maux och Camembert kan ha en ganska skarp smak. Här får vi igen tänka på balansen, dessa ostar kräver ett smakrikt vin med karaktär och med samma krämig konsistens som vi finner i osten. Säkra kort är fylliga vita eller orangea viner som chardonnay och pinot gris. Är inte osten helt mogen och har en kritig kärna är även champagne både en klassisk och lyckad kombination.

Kittost

De mildare kittostarna, Altesse, Epoisses och Münster passar också bra ihop med rödvin, men i en mycket lättare och mjukare stil. När man väljer vin till mat är balans A och O, i allmänhet när man parar mat med vin är det viktigt att tänka på hur vinet känns i munnen och hur munkänslan är på det man ska äta, sen försöka föreställa sig hur konsistenserna kommer att fungera tillsammans. Till en kittost väljer vi alltså mjuka röda viner med snällare tanniner som kan möta ostens krämiga struktur. Det kan till exempel vara en mogen rioja, pinot noir eller en mjuk beaujolais. Vi rekommenderar Ruppertsberger Imperial pinot noir, en druvtypisk pinot noir från Tyskland.

Getost & Fårost

Ser vi till de vita ostarna så är getost en av de mest populära. Den är inte bara en favorit på ostbrickan utan också huvudingrediens i många omtyckta maträtter. Getost har en naturligt hög syra vilken gör att den är en klassisk parhäst till druvan sauvignon blanc som genererar i viner med just hög syra vilket skapar en förnämlig balans.

Till Chevrésallad passar en fruktigare sauvignon bättre då de beska salladsbladen kräver fruktighet. Välj då en sauvignon blanc från varmare breddgrader som Nya Zeeland, Australien eller Chile. Getosten i sig fungerar också utmärkt med europeisk sauvignon blanc. Använd vår vin-filtreringsfunktion för att hitta rätt vin!

Fårost som den spanska osten manchego är en relativt mild och snäll hårdost. Till en ung manchego  passar ett blommigt och fruktigt vin med snälla tanniner som tillåter ostens delikata toner växa.

En lagrad manchego utvecklar lite skarpare toner och till dessa kan man trycka på med ett smakrikare vin – gärna en rioja med ålder, mjuk kropp och toner av torkad frukt eller en mjuk portugis.

Mögelost

Blå och grönmögelost då? Dessa ostar är både salta och skarpa i smaken och söta viner balansera dessa bäst. Dessertviner genererar i en fin och välstämd smakbild. Röda söta viner fungerar också bra. Tänk bara på hur gott det är med stiltonost och glögg vid jul. Glögg dricker vi dock bara under den korta julperioden så under årets resterande månader rekommenderas vintage port. Ett vin med kraftfull tanninstruktur och sötma, detta vin serveras med fördel till de skarpaste av ostar. Den lyckade kombinationen gör att osten upplevs mindre fet och salt samtidigt som vinet känns elegantare.

Vill man inte dricka dessertvin så står sig ett fylligt och fruktigt vin också fint till de smakrika och salta ostarna. Vi rekommenderar:

Vilket vin ska man välja till just en ostbricka?

Slutligen: för att alla smaker och intryck ska samsas är det lättast att hitta ett vitt vin som passar. Ett vitt vin med lite restsötma och avrundade syror balanserar ostarnas sälta och strukturer bra. En riesling med oljig munkänsla och restsötma, ett aromatiskt vin som gewurztraminer eller en koncentrerad pinot gris från Alsace är alternativ som med fördel kan paras ihop med det mesta på brickan.

Lycka till nu med att välja vin till ost!

Vintips

Foot of Africa Chardonnay

Foot of Africa Chardonnay

179 kr

Vinet är i den omåttligt populära stilen Rich & Buttery - mjukt, fylligt och smörigt med toner av päron, mogna citrusfrukter, ananas och karamell

KÖP

Du kanske också gillar

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.

I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.

Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.