Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Torkade eller färska örter?

Vid vilka tillfällen bör du använda torkade örter i matlagningen och när passar det bättre med färska? Vi har satt ihop en kort guide för att du ska få ut mesta möjliga smak från örterna till din matlagning.

 

Torkade örter

Vissa örter gör sig bättre i torkad form än andra. Dessa är ofta örter med mer kraftiga och träiga stjälkar såsom oregano, timjan, dragon, salvia och rosmarin. Dessa gör sig utmärkt i torkad forma medan de mer mjälla örterna som basilika, gräslök , persilja och koriander gör sig bättre i färsk form.

Tillsätt dina torkade örter tidigt i matlagningen så att smakerna får tid att extrahera länge i maten. Lagar du en soppa eller gryta kan du med fördel låta de torkade örterna stekas långsamt tillsammans med löken innan du tillsätter övriga ingredienser och vätska. Krossa gärna kryddorna lite lätt mellan dina fingrar för att få ut största möjliga smak innan du tillsätter dem.

Torkade örter håller länge i skafferiet men inte hur länge som helst. Ta för vana att gå igenom dina kryddburkar en gång om året och kolla statusen på örterna. Luktar de lite eller nästan inget alls är det dags att byta ut dem.

Färska örter

När ska man då välja färska örter i matlagningen? En grundregel är att använda de färska örterna i slutet av matlagningen för att behålla deras smak och textur. Till exempel strö lite färsk persilja över söndagssteken, några färska basilikablad på pizzan, lite färsk timjan i grönsakssoppan eller en näve grovhackad koriander på dina fish tacos. Det är också trevligt och gott att ha i sallader- Ett annat snyggt tips är att sätta en örtkvist i drinken.

Vintips

Conte Silvano

Conte Silvano

299 kr

Conte Silvano 4,5L – ett stort vin i både smak och format. Upptäck Italien i varje glas.

KÖP

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

Periquita
Linn Arledal

Vintips till grillen

Sommaren är en klassisk tid att ta fram grillen och i Sverige grillar vi gärna oavsett väder. Här tipsar vi om Vivas godaste grillrecept som passar både rött och vitt.

Fynda fruktigt "Best Wine in Box"
Guldvinnande Periquita White till sommarens smaker.

LÄS MER