Dina favoriter
Laddar favoriter...
Din vin- och matprofil
Rekommenderat
Din profil

Vin till parmesanost

Parmesan, denna italienska ost så sprängfylld av umami att den förgyller nästan alla pasta och grönsaksrätter när man river lite över vid servering. Denna mytomspunna ost som med sina nötiga toner kan lyfta en medioker blomkål- och potatissoppa till oanade höjder. Men vad väljer man för vin till parmesanost om man bara vill njuta av en liten bit riktigt vällagrad parmesan innan eller efter maten?

Parmesan är en salt hårdost och salt dämpar allt. Den salta parmesanosten kommer få vinet att upplevas mindre sött, friskt, strävt och beskt. Detta gör att du kan trycka på med ett rustikt rödvin med strävhet och tanniner då dessa intryck kommer tämjas och upplevas mjukare i kombination med osten. Vi rekommenderar Casa Marzoni Gran Marzoni.

Men den kanske allra bästa kompisen till parmesanosten är ett vin med generös fruktighet som Polly Engraçado,en amarone som Il Barone Amarone eller en appassimento som Casa Vinironia Appassimento Grande Edizione. Här blir effekten den omvända och osten sälta hjälper istället till att balansera vinets sötfruktiga toner.

Parmesan, eller rättare, Parmigiano Reggiano,  har en så kallad skyddad ursprungsbeteckning, precis som vår Västerbottenost, vilket innebär att den bara får tillverkas i regionerna Parma, Reggio Emilia, Modena eller Bologna.

Foto: Emma Mattsson

Vintips

Välkommen till Vivas värld
Lämna dina kontaktuppgifter och få våra nyhetsbrev fyllda med inspiration, recept, vintips och tävlingar!
Tack! Välkommen till Vivas värld! :)

Du kanske också gillar

ostbricka
Ida Fürst bild

Välj rätt vin till ost!

Ostbricka är en populär anrättning världen över. Den serveras med aperitif, som dessert och på buffén....

"Imponerande" rosényhet
Torrt och krispigt roséfynd - finns nu att beställa!

LÄS MER