Sashimi på aludurk
Vid sidan om nöjet att fiska makrillen så är det ju en fantastiskt god fisk att äta också. Doppa den pinfärsk i min umamisås och sluka direkt. Klassisk Kristian-grej det här. Att äta rå fisk – på båten dessutom. Kristian är en sån Kosterromantiker att han kan dyka efter ostron i kalsonger när det är 5 grader i vattnet och äta det mesta han hittar där nere i havsdjupen. Jag har inte sett honom äta tång än, men jag skulle inte höja på ögonbrynen. Receptet är taget från min kokbok - Min plats på jorden. / Petter





Ingredienser
färsk makrill
Umamisås
gul lök
vitlök
mild chilifrukt
färsk koriander
färsk ingefära
fisksås
pressad lime
soja
olivolja
Gör så här
1. Filea pinfärsk makrill och skär den i munsbitstora bitar.
2. Till såsen finhackar du gul lök, vitlök, mild chili och färsk koriander.
3. Riv lite färsk ingefära. Blanda allt med fisksås, pressad lime, bra soja och olivolja.
4. Hur mycket av allt? Jag tar gärna i sjukt mycket koriander eftersom jag inte kan få nog av det. Mycket mer fisksås än vad man tror, massa pressad lime och så smakar du av med sojan. Oljan ska liksom täcka ytan, ta nån matsked eller två.
5. Den här såsen är det massa umami i och jag gillar den till allt möjligt. Spara det som blir kvar, den håller i veckor om den står kallt (och blir bara godare).